I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

A szponzorvízum módosításának hatásai, többek között a tanulóvízumokra is

132324-34.jpg

Vélhetően egy rövidtávú politikai érdek miatt szigorították a tanulói és a sokat emlegetett 457-es vízumokat. Leáldozott-e ezzel a tanuló vízumok ideje? Valójában temérdek út maradt járhatóan, viszont az előre átgondolt, alapos tervezés fontosabb, mint valaha …

 

Véleményem szerint ...

 

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök 2017. április 18-ai bejelentése a 457-es vízumokat illetően mindenkit váratlanul ért. A sokk azóta is tart, és többen pánikszerűen csomagolnak, költöznek haza – vagy legalább is el innen. Nyilván nem könnyíti a helyzetünket az sem, hogy két hét óta nem kapunk konkrét válaszokat a kérdéseinkre. Az átmeneti rendelkezések, mögöttes részletszabályok egyáltalán nincsenek még kidolgozva. A változtatásokban érintett vízumtípusokra vonatkozó kérelmek állnak, még a Bevándorlási Hivatallal együttműködő szakmai szervezetek is tanácstalanok.

Azt nem lehet tagadni, hogy káosz és fejetlenség van, és a bizonytalanság sokszor egy „nem”-nél is rosszabb. Ahogy azonban az ember újra és újra olvassa a hírleveleket és a Bevándorlási Ügynökök Fórumán a beszélgetéseket, napról napra egyre jobban kikristályosodik a kép, a sorok között újra megcsillan a remény, körvonalazódik a megoldás és a stratégia.

Az egyértelműen látszik, hogy Ausztrália csak a szakképzett, hiányszakmával rendelkező, fiatal, angolul jól beszélő bevándorlókra tart igényt – most ide nem keverném bele a családi vízumosokat, ők más kategória –, akik aktív részesei lesznek a társadalomnak, nyelvi korlátok nélkül tudnak beilleszkedni, és feltehetően adót is fizetnek. Azt gondolom egyébként, hogy ezért nem lehet elítélni őket. Azt is ésszerű rendelkezésnek tartom, hogy ideiglenes munkavállalói vízumoknál július 1-től újra bekérik az erkölcsi bizonyítványokat és nem engedik be az országba a büntetett előéletűeket. Habár a történelmi gyökereikkel ez kissé szembemegy, mondhatnánk rosszmájúan, de a valóság az, hogy ez az ország még valóban a bizalom fellegvára, nagyon alacsony bűnözési rátával, amit védeni kell.

A változások mindig azokat érintik leginkább, akik épp benne vannak. Az újaknak már ez az állapot lesz a természetes. Ugyanakkor jogosan merül fel a kérdés, hogy lesznek-e újak, ezek után kik jönnek még Ausztráliába. A tanuló vízumok ideje valóban leáldozott?

Az tény, hogy mind a tanuló, mind a 457-es vízumok esetében a forma és a lényeg egy jó ideje különvált: egyrészt a tanuló vízumoknál vizsgálták a Genuine Temporary Entrant kritériumokat (vagyis azt, hogy genuine = valóban tanulni akar-e, és hogy temporary entrant = ideiglenesen lép-e be az országba, azaz csak arra az időre, amíg tanul). A 457-es vízumot pedig csak azért hozták létre, hogy a munkáltatók be tudják tömni az ausztrál munkaerőpiacon kialakult ideiglenes munkaerőhiányt. Közben azonban végig ott volt a végleges letelepedés lehetősége, a nap végén pedig maga a rendszer biztosította a megoldásokat a letelepedéshez és az állampolgárság megszerzéséhez. E kettősség miatt ez a két vízumtípus mindig is viták tárgyát képezte, és ad hoc politikai döntéseknek volt kitéve. Sejthető volt tehát, hogy ezt az ellentmondást előbb-utóbb feloldják.

Ez most megtörtént, vélhetően egy rövid távú politikai érdek miatt, de még nincs minden veszve! Viszont nagyon fontos az előre átgondolt, alapos tervezés, muszáj tisztán látni a célokat.

Például ha valakinek a szakmája jelenleg a STSOL listán van, akkor továbbra is lehetősége van a 457-es (2018 márciusától TSS) vízum megszerzésére, igaz, csak 2 évre. És igen, innen már nincs átjárás a munkáltató által szponzorált PR vízumra. Viszont már 1 éves ausztrál munkatapasztalattal megszerezhető az a plusz 5 pont, ami szükséges lehet az államilag szponzorált pontrendszeres vízumok egyikéhez, amik között a PR vízum is van.

Vagy tanuló vízumok esetén, ha valaki a felsőoktatásban végzi tanulmányait, és a kurzusa minimum 2 évre van regisztrálva, akkor továbbra is tud jelentkezni a 485-ös Temporary Graduate vízumra, ahol (minimum) további 2 évre kap munkavállalási engedélyt. Így meg tudja szerezni azt a két év szakmai tapasztalatot, ami - ha az anyaországból nincs meg – ahhoz kell, hogy tovább tudjon menni majd a TSS vízumra. Ráadásul, ha a szakmája a STSOL listán van, akkor 2 évre, ha a MLTSSL listán, akkor még további 4 évre kaphat munkáltatói szponzor vízumot. Tehát a legrosszabb esetben is min. 6-7 évre tudunk vízumot tervezni. Ennyi idő alatt pedig még rengeteg minden történhet.

Persze felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha menet közben leveszik a szakmát a hiányszakma listáról, vagy az ember mégsem talál szponzor céget, vagy nem tud elegendő pontszámot összegyűjteni?

Akkor a legrosszabb esetben megtanul angolul és szerez egy képesítést, amit a világon mindenhol elismernek, ami bizonyos élethelyzetekben nem elhanyagolható eredmény, és megéri a befektetést:

Ha valaki pályaválasztás vagy karrierváltás előtt áll, és igazán szeretné képezni magát, akkor Ausztrália a világ legjobb helye arra, hogy egy gyönyörű országban legális munkavállalási lehetőséggel egybekötve ezt megtegye. Ráadásul az egyedi jövedelmi struktúrák miatt kétkezi munkával (takarítás, répapucolás), vagy kezdő fizetéssel is sok tekintetben jóval élvezhetőbb életet lehet élni, mint az anyaországban lehetne egy hasonló váltáskor.

Ausztráliában annak is van esélye felsőoktatásban tanulni, aki Magyarországon a komoly felvételi követelmények miatt úgy érzi, hogy labdába sem rúghat. Itt Ausztráliában mindenki lehetőséget kap, aki egy erős középszinten beszéli a nyelvet és kifizeti a tandíjat. Persze ez nem jelenti azt, hogy a diploma megszerzéséért semmit sem kell tenni. Itt is tanulni kell és teljesíteni a vizsgákon, de egészen más az oktatási rendszer. Nincsen például tételhúzás és szóbeli, viszont vannak csoportos munkák és esetenként prezentációk. Itt sokkal inkább a valós élethelyzetekre készítik fel a diákot.

A diákvízummal járó legális munkavállalói engedély pedig lehetővé teszi, hogy az ember megszerezze azt a munkatapasztalatot, ami rendkívül jól mutat az önéletrajzban, a megszerzett tudásról, kapcsolatrendszerről és referenciákról nem is beszélve.

Azonban semmiképpen nem érdemes tanulni csak azért, hogy le tudj telepedni Ausztráliában, ráadásul a tandíj sem olcsó, tehát itt is nagyon fontos a tervezés, érdemes kikérni tapasztalt szakemberek véleményét a döntés előtt.

Ugyanakkor a kitartó munka és a befektetett energia jutalma a megszerzett diploma és a segítségével megnyíló szakmai lehetőségek. Nem beszélve arról, hogy az ember egy személyiségfejlődésen megy keresztül, megismeri rejtett képességeit, határait. Többször kérdeztem a diákjaimat arról, hogy mit tanultak a kezdeti évek alatt és szinte egyöntetűen azt mondták, hogy kitartást és türelmet. Illetve megtapasztalták, hogy sokkal többre képesek, mint azt valaha gondolták volna. Ez tartást, önbecsülést, önértékelést jelentett a nap végén. Olyan értékeket, amit később a világ bármely pontján lehet hasznosítani. Még ha az ausztrál állampolgárság megszerzése most még távolinak is tűnik, a tapasztalat az, hogy az odavezető út önmagában is értékes. Akik kipróbálják magukat, azoknak életük meghatározó élményévé válik, amiből a későbbiekben mindig meríthetnek.

 

Üdvözlettel,

Dr. Szecskó Karola - Ausztrál Regisztrált Bevándorlási Ügynök RMA1385077

süti beállítások módosítása