I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Hogyan dolgozhatsz Ausztráliában?

644382-7.jpg

Naponta jönnek hozzánk a kérdések: hogy tudok minél előbb kimenni dolgozni Ausztráliába?

Bármit elvállalok, mindenhez értek!

A haverom azt mondta, hogy csak menjek ki, lesz meló és az angolt is megtanulom! (Üzennék a haverodnak, megtennéd, hogy átadod?)

Szögezzük le rögtön az elején. Nincs sima munkavállalói vízum Ausztráliába. Tehát nincs olyan, hogy fogod a kis batyudat a hamuba sült pogácsáddal együtt, feltolod a napszemcsit, felülsz egy gépre és leszállsz a meleg nyárban mondjuk Sydney-ben és a terminálból már úgy jössz ki, hogy 5-en ajánlatottak állást, mert de jó, hogy itt vagy. Hát nem.

Kezdjük azzal, hogy már a gépre sem jutsz fel, mert ahhoz is vízum kell, hogy egyáltalán elmenj munkavállalási szándék nélkül megnézni azt az ottani meleg nyarat. Ebből jön, hogy a munkavállaláshoz is vízum kell, amit mondjuk 5 perc alatt azért nem lehet lezavarni.

De azért, hogy legyen némi fény is az alagút végén, most megosztok néhány opciót, amivel azért esélyes, hogy kijutsz és dolgozhatsz egy kicsit, bár tény, hogy mindegyik kőkemény kritériumokkal van körbevéve és nem elég, hogy ügyesen tolod a napszemcsit a szemedre.

Nézzük az elsőt!

  1. Work & Holiday vízum – jelenleg azt gondolom, hogy a legkönnyebben megkapható vízum. Bár ez csak 31 év alatt működik és csak akkor, ha van némi érettségi utáni tanulmányi tapasztalatod, beszéled az angolt legalább alapszinten és be tudod mutatni, hogy azért van fedezeted fenntartani magadat (igen, a szülők is bemutathatják és nem, most nem beszéljük át a logikáját, hogy minek pénzt felmutatni, ha egyszer dolgozni mész). Szóval ezt kb. 14 nap alatt megkaphatod + az az idő, amit a papírok összegyűjtögetésére fordítasz. Azt gondolom, hogy ennyit megér, hogy aztán 1 évet tartózkodhatsz kint, full time dolgozhatsz, utazhatsz és még tanulhatsz is, ha akarsz. Szóval kalandos fiataloknak üzenném, hogy vágj bele. Az se tántorítson el, hogy a kvóta 200 fő évente, mert azért megjegyezném, hogy az első év adagját sem fogyasztottuk még el, tehát ennyire kalandosak a fiatalok. (Itt megemlíteném: én 23 évesen ültem fel a gépre először Ausztrália felé, tök egyedül és életemben másodszor ültem gépen. Szóval húzzatok bele!)
  2. A második opció a tanulóvízum. Itt ugyan nincs korhatár, de inkább ezt is huszonévesen lehet igazán élvezni és akkor, ha valóban vannak tanulási szándékaid. Mert csak a vízum miatt üldögélni egy iskolában, amit a hátad közepére sem kívánsz…hát….bár a cél ugye szentesíti az eszközt. Szóval a tanulóvízummal meglepetésszerűen tanulnod KELL – angol, szakmát vagy bármit egyetemeken – és mellette dolgozhatsz részmunkaidőben és iskolai szünetekben teljes munkaidőben. Egyre több fiatal választja egyébként az egyetemi képzés színhelyéül Ausztráliát, így akár több évig is van lehetőséged kint lenni, átvenni és élvezni az ausztrálok életstílusát. Ez a WH vízummal szemben viszont sokkal hosszabb szervezési idővel bír és mindenképpen kell, hogy fedezni tudd a tanulmányaid, hiszen ez alapvetően erről szól, a munkavállalási lehetőség csak egy bónuszpont.

  3. A harmadik lehetőség pedig a letelepedési vízumok egyike. Ez a rész elég szerteágazó, tehát egyetlen blogbejegyzéstől nem leszel nagyon felkészült, mindenesetre elindíthatja a vezérhangyát a fejedben, ha vannak ilyen irányú rejtett gondolataid. Szóval a letelepedési vízumok mind egy dologra épülnek: legyen megfelelő szakmád és IGAZOLHATÓ tapasztalatod, ami jó az ausztráloknak. Legyél megfelelő életkorban és az angol is menjen legalább középfokú szinten, de inkább felette. Az, hogy a te szakmád jó-e az ausztráloknak, azt a hiányszakma lista dönti el. Ha rajta van a szakmád, akkor már tovább léphetsz, ha nincs, akkor B opciót kell találni. Vízumok tekintetében is van ezer féle. Van, ahol pontok alapján letelepedhetsz, van ahol munkáltató kell, van ahol állandó lakosi státuszba kerülsz azonnal és van ahol csak néhány évre költözhetsz ki. De egy dologtól nem tudunk eltérni. A szakmádtól. Ha egyébként sikerült bármilyen ilyen jellegű vízumot kapni, akkor természetesen teljes munkaidőben dolgozhatsz a vízumhoz tartozó feltételek mellett.

Tehát, ha gondolkodnál azon, hogy kicsit lelépnél Ausztráliába, csak azt tudom mondani, hogy hajrá! Szerintem egyszer mindenkinek látnia kéne, akár amellett is, hogy remekül érzi magát itthon.

Ha még kérdésed van erről, tedd fel nyugodtan. Ha pedig az egész nem érdekel, csak turistáskodni akarnál és kipróbálni a lakókocsis túrák valamelyikét, akkor is kérdezhetsz.

süti beállítások módosítása