I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

10 autóút Ausztráliában, amin megéri végigmenni

Ha a négykerékmeghajtás szerelmese vagy, Ausztrália neked való hely. Az ország hatalmas, és gyéren lakott, ezért akár hónapokat is eltölthetsz az utakon, hódolva az autós hobbidnak. Amikor elhatározod, hogy terepjáróval szeretnéd bejárni a kontinenst, vagy csak egy szegletét, akkor rengeteg prospektusból választhatsz a különféle túraútvonalak közül. Ugyanakkor érdemes több véleményt meghallgatni, mivel sokszor a leginkább felkapott útvonal nem annyira vadregényes, mint némely, a turisták által kevésbé népszerű hely. Elhoztunk nektek 10 olyan, kevésbé ismert tájat, amin érdemes végig autózni!

Fedezd fel a hatalmas Pilbara régiót

Pilbara régiója egy hatalmas, száraz, gyéren lakott terület, ami híres a vörös homokjáról, a föld alatt élő állatairól, az Aboriginal kultúráról. Sokan átrohannak rajta, miközben egy másik, híresebb attrakcióhoz tartanak a Kimberley régión belül, ezért le leszel nyűgözve, ha megállsz, és megismered a területet. Ausztrália egyik olyan tája ez, amire okkal mondhatjuk, hogy alábecsülik a turisták, hiszen a táj sokkal terjedelmesebb és látványosabb, mint sokan gondolnák, tele hatalmas hegyekkel, vízesésekkel, mellettük úszásra alkalmas kis tengerszemekkel, kempingre alkalmas területtel és változatos felszíni formákkal. Többszáz kilométernyi, forgalomtól mentes út vár arra, hogy felfedezd!

632622.jpg

638247-19.jpg

639857-19.jpg

220 km a Munja Track-en

Ha a Gibb River Road-on autózol, a forgalmasabb időszakokban gyakran tapasztalhatod, hogy szinte egy sorban állnak a kocsik a tömeg miatt. Annak, aki ezt inkább elkerülné, ajánljuk a Munja Track nevű, 220 km hosszan kanyargó utat, ami az egyetlen út, ami kivezet a Walcott Inlet nevű öbölhöz. A kiindulópontnál, Mt. Elizabeth Stationnél egy jelképes összegű díjat kell fizetni, amit a kormány az út karbantartására fordít. Kihívást jelentő, legalább három napos útvonal ez, mely során ledöntheted a saját határaid a négykerékmeghajtásos autózás terén, hiszen számos olyan terep lesz majd, amire azt mondod, hogy lehetetlen átmenni rajta. Az út májustól október végéig járható, a Bachsten Kemping pedig remek lehetőség egy forróvizes zuhanyra a kifáradt utazóknak.

639831-19.jpg

644018-19.jpg

A Mary River Nemzeti Park

A legtöbb turista a Kakadu Nemzeti Park felé veszi az irányt ebben a térségben, pedig a szomszédos Mary River Nemzeti Park ad otthont a legsűrűbb sósvízi krokodil populációnak az országban. Ezen kívül a park remek lehetőséget nyújt a vadon élő bivalyok és érdekes madarak megfigyelésére, vagy az ausztrál sügér kifogására is. Két útvonal közül lehet választani, mehetünk a Wildman vagy a Hardies nevű utakon, amik virágokkal tarkított ártereken és érdekes sziklaformációkon vezetnek végig összesen 300 km-en keresztül. Mindkét útvonal mérsékelt nehézségű, és jól felszerelt kempingekben szállhatsz meg, ha épp nincs kedved sátort verni a folyó mentén.

639500-34.jpg

Könnyebb túra az East Macs hegységben

Alice Springs egy nagy hegységet oszt ketté, hiszen azon hasadékában terül el. Keletre tőle van az a 150 km-es útvonal, ami végig visz az East MacDonnell Ranges nevű hegységen, vagy, ahogy a helyiek hívják, az East Macs-en. Kevésbé felkapott, mint a West MacDonnell Ranges, ami a város nyugati oldalán terül el, viszont ugyanolyan látványos. Az útvonal aszfaltozott úton visz végig, így átlagos autóval is bejárható egy egynapos túra keretén belül. Ha rendes autó helyett mégis a terepjárót választod, akkor az aszfaltról számos helyen letérhetsz, hogy megcsodálj egy pár eldugott, de csodálatos helyet. Ilyen például a Ruby Gap Nature Park, vagy az Trephina Gorge Nature Park. A természeti jelenségeken kívül történelmi és kulturális attrakciókkal is bőven rendelkezik, megtekintheted például az Aboriginal őslakosok művészetét bemutató galériákat, vagy Arltunga szellemvárosát, a régi aranybányáival, vagy elmerülhetsz a N’Dhala Gorge sziklába vésett írásainak tanulmányozásában. Ha pedig lepihennél kicsit egy jó piknik erejéig, az Emily Gap egy kedvelt pihenőhely árnyékos asztalokkal és vizesblokkal.

639992-34.jpg

 

Dűnéken a Googs Track mentén

Ha igazi sivatagos terepre vágysz, ami igazi kihívást jelent számodra, és az ország déli részén, az Eyre félsziget felé kalandozol, akkor a Googs Track neked való. 200 kilométer hosszan vezet át több mint 360 homokdűnén, melyek néhol elérik a 25 méteres magasságot. Kiépített pihenőhely nincs, így lényeges, hogy legalább 2 napra elegendő élelem, víz és üzemanyag legyen nálad, valamint, hogy állandó kapcsolatban tudj maradni a külvilággal, rádión keresztül. A terep elhagyatott, és a dűnék miatt inkább egy hullámvasútra hasonlít, éppen ezért tökéletes helyszín arra, hogy legyőzd önmagad!

Pihenés az Eyre félszigeten

Ha szívesen mennél végig a kontinensen a terepjáróddal, de a festői strandokat sem szeretnéd kihagyni, akkor vedd az irányt Dél-Ausztrália felé, és autózz végig az Eyre félszigeten, ahol ezt a kettőt összekötheted. Igaz, hogy nem lesz annyi ember, és annyi híres sziklaformáció, de rengeteg elhagyatott, gyönyörű strandot fedezhetsz fel, tengerpart menti túraútvonalakkal, nemzeti parkokkal és kempingekkel. Útba ejthetsz egy-két aranyos tengerparti városkát, szenzációs, a tengerből frissen kifogott ételekkel és igazi autentikus, tömegturizmustól mentes szálláshelyekkel. A kalandosabb kedvűek igénybe vehetik a hely cégek szolgáltatásait, és kipróbálhatják a búvárkodást, vagy akár a ketrecben történő alámerülést a cápák között.

639941-19.jpg

Bass Coast-i túrák gyalog és négykeréken

A legtöbb külföldi turista, ha Victoria államban autózik, végig járja a Great Ocean Road-ot, és figyelmen kívül hagyja a nem messze levő, Bass Coast mentén kanyargó útvonalat. Kimondottan ajánlott azoknak, akik nem csak az offroadozás szerelmesei, de szívesen járnák körbe a helyi látványosságokat kiépített utak és megszervezett programok keretében. A tengerpart mentén gyönyörű kilátás nyílik a hatalmas sziklákról, a családosoknak pedig szuper programlehetőség a Phillip Island-en levő Pinguin Parade, ahol a pingvineket figyelheted meg a saját környezetükben, kiépített információs pontokkal.

phillip-island-839x387px.jpg

Barrington Tops

A Barrington Tops Forest Road a nemzeti park tetején kanyarog végig a Hunter Völgy területén. Az ország egyik leginkább lenyűgöző hegyvidéki útvonala, szűk, szeles, kavicsos útjai igazi megmérettetés még a tapasztalt terepjárósok számára is. Cserébe 150 km hosszan gyönyörködhetsz a Világörökség részeinek számító hegyvidéki vadonban, és a lélegzetelállító panorámában. Télen az időjárás eléggé megbízhatatlan, a hó sem ritka, ezért ez a legkevésbé előnyös időszak az utazásra. Az úton számos gyalogos ösvényt bejárhatsz, ha kiszabadulnál egy időre az autóból, illetve sok kempingre alkalmas pihenőhely közül választhatsz, ha megpihennél.

639808-19.jpg

 A semmi közepén: Western Explorer Road

Egy újabb vadregényes szakasz azoknak, akik elhagynák a járt utat, és egyedül maradnának a természettel. Kevesen ismerik ugyanis a Western Explorer Road-ot, ami a Tarkine esőerdőn keresztül vezet végig Tasmania nyugati részén. Az állatvilág sokszínű és érintetlen, a szerencsésebbek még az erszényesfarkast is szemügyre vehetik, hiszen ez az állat utolsó ismert élőhelye. A másnéven C249-es út egy része fehér homokos, könnyen megtehető négykerékmeghajtású autóval, de az átlagos személyautók is végig tudnak menni rajta, csak lassabban.

632478-19.jpg

 The Outback Way

Ausztrália egyik leghosszabb útvonalát úgy emlegetik, mint az ország „Leghosszabb kerülőútja”. Átlóként szeli át az országot, és köti össze Perth és Cairns városát. Az útvonal teljesen kiépített, és átlagos személyautóval is bejárható, így egy arany középutat jelent azon turisták számára, akik szeretnek autózni a vadonban, de nem szeretnének lemondani a kényelemről, és inkább aludnának motelekben. Ha ezt a transzkontinentális utat választod, útba ejtheted Ausztrália ikonikus természeti csodáit is, hiszen épp útba esik többek között az Uluru, a Kata Tjuta vagy a Kings Canyon. Tökéltes célpont továbbá a geocaching szerelmeseinek is, hiszen ez a világ leghosszabb geoláda-lelőhelye. Több mint 4600 kilométer hosszan szeli át Ausztráliát, ezért szánj rá egy pár hetet, és elég időt arra, hogy felkészülj az útra! Bővebb információkat, térképeket, és a tervezéshez szükséges tanácsokat megtalálod a www.outback.org.au weboldalon!

 

620674.jpg

639164-19.jpg

643375-34.jpg

Ha kedvet kaptál, figyeld tovább a blogunkat, hamarosan szuper és konkrét tippeket kaphatsz, ha személyes utazásban gondolkodsz! Addig pedig Ausztráliáról még több infót a weboldalunkon találsz!

süti beállítások módosítása