I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

10 furcsa hely, amit ne hagyj ki, ha Ausztráliában jársz!

Ausztrália hatalmas ország, területéből adódóan rengeteg sokszínű felszíni formája – homokos strandjai, őserdői, sivatagos tájai, zátonyai – és egyedülálló állatvilága különlegessé teszi az országot a turisták szemében. Ausztrália nyüzsgő városai pedig azokat is utazásra csábítja, akiknek nem erőssége a természetjárás. Nem csoda tehát, hogy az ország változatos turisztikai attrakciói évről évre többmillió turistát vonzanak.

Akár természetjáró vagy, akár a városlátogatások híve, ez a 10 rejtéllyel teli hely garantáltan felkelti az érdeklődésed.

 The Pinnacles

Nyugat-Ausztráliában, a Nambung sivatagban járhatsz végig ezen a lenyűgöző sziklaformációkkal tarkított, marsbéli tájakat idéző területen. A Pinnacles a hegyes csúcsairól kapta a nevét, melyek elhalt tengeri állatok megkövesedett vázai, régebben ugyanis ez a sivatag egy tengerfenék volt. Természetesen geológiai szempontból is nagyon érdekesek ezek a sziklák, látványuk pedig lenyűgöző, mégis kevesen tudják a történetet, amelyet az őslakosok gondolnak arról, hogy eredetileg milyen célt szolgál ez a kilométeres sziklagyűjtemény. Szerintük ugyanis mindegyik képződmény egy-egy helyi lakost jelképez, aki a sivatag veszélyes futóhomokjában lelte epikus halálát. A jelenben pedig ezek a formációk figyelmeztetik az arra járó látogatókat, hogy elkerüljék ezt a hátborzongató helyet.
Hát, szerintünk ne hagyd ki ezt az egyedülálló helyet, ha elég bátor vagy hozzá!

the_pinnacles_nambung_national_park_wa.JPG

Umpherston Sinkhole

A Mount Gambier környékén helyezkedik el a másnéven Elsüllyedt Kertként emlegetett terület, amely tényleg teljesen úgy néz ki, mintha egy csodás virágoskert egy emelettel lejjebb csúszott volna. A kert ma egy kedvelt hely a látogatók körében, szívesen járnak ide túrázni, piknikezni, pihenni, vagy az este előbújó oposszumokban gyönyörködni, pedig a kert kialakulásának története nem túl vidám. Régebben a hely egy mészkőbarlang volt, a sok víz viszont oldotta a mészkövet, és addig formálta és erodálta, amíg a barlang beomlott. 1886-ban James Umpherston alakította ki a kialakult kráterben ezt a kertet, kívánatossá téve így a pihenésre vágyók számára.

umpherton_sinkhole.jpg

The Devils Marbles

Az őslakók számára Karlu Karlu néven ismert szent hely a világ legősibb vallási helyeként van számon tartva. Az Északi Terület egyik leglátogatottabb nevezetessége a sivatagban található, valahol Alice Springs és Darwin között. A furcsa, egymásra halmozott, sok helyen egymás tetején egyensúlyozó és érdekes alakú gránitsziklák tökéletesen visszaadják az ausztrál táj szépségét, tele történelemmel, geológiai és antropológiai érdekességekkel. A helyi közösség a mai napig szent és spirituális helyként tekint a völgyre, melyet 2008-ban szerzett vissza az államtól. 

638324-19.jpg

Város a föld alatt: Coober Pedy

Ha ausztrál álomotthonunkra gondolunk, elsőre biztosan nem egy föld alatt elterülő kis kunyhó jut eszünkbe. Pedig ebben a városkában 3500-an élnek, és igencsak fejlődik a turizmus terén. A világ opálfővárosaként elhíresült városka 1915-ben lett alapítva, amikor is három, a világháborúból hazatérő katona azt kezdte el fontolgatni, hogy hogyan érhetnének el kiemelkedő sikert az aranyláz korában. Aranyat kezdtek el keresni, de végül felfedezték Ausztrália opálkészletének 80%-át ezen a helyen. Mivel az ide települő bányászoknak elviselhetetlen volt a sivatag hősége, ezért a föld alatt kezdték megépíteni az otthonaikat, melyeket lassan követtek a földalatti templomok, szállodák, boltok is. Ma már többszáz ezer bányagödörben folynak a munkálatok, a felszínen pedig egy repülőtér is üzemel.

cooperpedy2.jpg

Wolfe Creek Crater

A kráter a világ második legnagyobb becsapódási krátere, ahova mintegy 300 ezer évvel ezelőtt csapódott be egy meteor. Ha láttad a Haláltúra című filmet, és te is alig bírtál aludni utána, akkor javasoljuk, hogy nappal keresd fel a helyet, és ha éjszakára lerobbannál, semmiképp se fogadj el segítséget idegenektől! 

Bár a filmbeli események nem történtek meg, fontos megemlíteni, hogy a hely elhagyatottsága és a szélsőséges időjárási körülmények miatt fokozott elővigyázatosság szükséges, a földúton való éjszakai közlekedés nem ajánlott, és a legközelebbi városban, Halls Creekben bérelhető műholdas telefon igénybe vétele javasolt!

wolfe_creek.jpg

Haunted Bookshop, Melbourne

Ebben a hátborzongató könyvesboltban minden megtalálható, ami okkult és sötét. Itt mindent megtalálsz a sátánizmusról, a sötét mágiáról, a szellemekről, vámpírokról. Ha magától a bolttól nem rázna ki eléggé a hideg, akkor iratkozz fel az egyik túrájukra, ami lerántja a leplet Melbourne sötét titkairól!

haunted-bookshop-1-580x442.jpg

Daly Waters Pub

Köztudott, hogy Ausztráliában hatalmas távolságok vannak, a Daly Waters Pub pedig egy kötelező megállóhely, ha szeretnéd megtapasztalni az igazi „Isten háta mögötti” érzést. Ha megismernéd az igazi autentikus Ausztráliát, csevegj egy jót a helyiekkel, és merülj el az egykor itt állomásozók történeteiben, amikről a bár különféle, a turisták által itt hagyott tárgyakkal tarkított falai tanúskodnak! Hagyj itt te is valamit a személyes dolgaidból, hogy rólad is megemlékezzenek!

dalywaters.jpg

 Nimbin

Ha érdekel a hippi kultúra, és a Byron Bay közelében jársz, akkor mindenképpen keresd fel ezt a kis városkát, ahol a városlakók önálló közösségeket hoztak létre. Az 1960-as években megrendezett zenei és művészeti fesztivál hozta ide a környék tanulóit, művészetit, és sokan akkor döntöttek úgy, hogy a városban maradnak. A város ma számos művészeti galériának és kézműves üzletnek ad otthont, illetve híres a környezetvédelmi törekvéseiről és cannabis-kultúrájáról.

nimbin.jpg

 Wycliffe Well

Az Északi Területen található kis falut semmiképp ne hagyd ki, ha Alice Springs környékén jársz, és érdekelnek a marslakók! Ausztrália UFO-fővárosaként is ismert ez a hely, az egyik újság szerint itt tapasztalták a világ egyik legtöbb földönkívüli jelenségét. A helyiek turizmust csináltak ebből, és most hatalmas UFO szobrok várják az ide érkezőket. Ha ez önmagában még nem lepne meg eléggé, akkor eredj szóba a helyiekkel, akik biztosan készségesen beszámolnak majd a saját élményeikről a földönkívüliekkel!

ufo.jpg

Port Arthur, a szellemváros

Részt vennél egy igazi szellemtúrán napnyugtakor? Ennél a 19. századi kis börtönvárosnál megteheted. A 90 perces lámpásokkal megvilágított szellemtúra-útvonalon megbizonyosodhatsz arról, hogy igaz-e a helyi legenda, miszerint az itt meghalt elítéltek lelkei sosem távoztak véglegesen a helyről. A túra során számos helyi érdekességet megtudhatsz erről a néhai börtönről, és ahogy felfedezed Port Arthur titkait, úgy eldöntheted, hogy igaz-e az a sok szellemtörténet, amiről a helyiek beszélnek.

port-arthur-penitentiary.jpg

Kedved támadt ezeket megnézni a saját szemeddel is? Fusd át a programjainkat és ha elmennél, segítünk megtervezni a kalandodat!

süti beállítások módosítása