I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Így látják mások - Sydney írásban és képekben Istvántól

Nemrég olyan levelet kaptam, hogy a könnyem is majdnem kicsordult. Na nem azért, mert szomorú lett volna a történet vagy mert istenített volna bennünket és örülnék a sikernek. Semmi ilyesmi nem történt. Egyszerűen egy levél, ami arról szólt, hogy a Sydney-ről szóló posztunk szembejött a levél írójával az Indexen, ez megörvendeztette őt és felelevenítette emlékeit, amiről egy kis beszámolót is küldött nekünk.  

Azt gondolom, hogy az ilyen reakció miatt (is) érdemes csinálni. Amikor valakinek egy szavadból, egy mondatodból vagy bármiből olyan emlékei jönnek elő, ami mosolyt csal az arcára és boldogsággal tölti el őt. Én ennek nagyon tudok örülni. Egyszerűen az tök jó érzés, hogy örömet okoztunk neki és ennek eredményeképp MEGOSZTJA velünk az élményeit. Velünk, akiket sosem látott, akikkel sosem beszélt. Mégis betekintést enged a gondolataiba, csak azért, mert talált bennünk valami közöset. 

Na de, mielőtt így hétvége előtt leírnám még egyszer, hogy "tök jó érzés", azelőtt azt is megosztom, hogy nem csak nekünk küldte el irományait, hanem engedélyt kaptunk arra, hogy nektek is átadhassuk emlékeit. Így most néhány alkalommal bepillanthattok István Ausztráliával kapcsolatos élményeibe és megtudhatjátok, hogy mások hogy látják Ausztráliát.

Azt is elárulom, hogy nem csak ő lesz az egyetlen, egy egész sorozatunk fog erre a témára épülni, reméljük élvezni fogjátok és kedvet kaptok ahhoz, hogy ti is elmenjetek megnézni Ausztráliát (amire már igen, készülnek a csomagok és ITT lehet feliratkozni, ha szeretnétek megtudni, hogy lehet NEM 1,2 millió forintért kijutni Ausztráliába)

Akkor most jöjjön István:

"Kedves I Love Ausztrália ! 

Nagy örömmel és nosztalgiával olvastam Sydneybe csábító írásukat a szép képekkel az egyik internetes oldalon. Egy évvel ezelőtt lehetőségem volt pár hetet ott tölteni és mondhatom amit írnak és bemutatnak az úgy van. Nézzék el nekem, hogy nem veszem igénybe szolgáltatásukat, alkalom adtán bejáratott, családi lehetőségem van az utazásra.

Ha nem veszik rossz néven, csupán lelkesedésből teszek pár kiegészítést, nem azért mintha hiányolnám az anyagból, hanem hátha nem tudnak róla és később hasznosíthatják. 

1./ Szinte megszokhatatlan, hogy a déli féltekei fekvés miatt a nap nem balról jobbra, hanem jobbról balra halad. 

2./ A The Rocks-nak nevezett belvárosi negyedben, az óceánjárós hajókikötő (Circular Quay) közelében, az Argyle St. - Playfair St. sarkán működik egy müncheni német söröző, a Münich Brauhaus. A dec.- febr.-i nyári melegben igen jól esik egy igazi, német, hűvös sör. A söröző annyira német, hogy németül is lehet rendelni, lévén a személyzet többsége német, sőt a kriglis képen látható zenészek is természetesen.

1.jpg

2.jpg

3./ A szomjhalál elkerülése után be lehet nézni a sörözővel szemközti sarkon működő Sydney Visitor Centre-be. A turista információs központ elképesztő mennyiségű és összetételében hihetetlen választékú program kínálatot nyújt, elvihető prospektusokkal, melyekhez természetesen további szóbeli információ kérhető. Jó szolgálatot tesz a belváros meglehetősen részletes térképe, melyet szintén ingyen vihetünk.. Az erős napfényben sokkal jobban kezelhető mint bármilyen nagyképernyős mobiltelefon világító térképe.

A városban való hosszabb mászkálás esetén ajánlatos magunkkal vinni 1-2 félliteres ásványvizet, vagy sima vizet, mert a döglesztő nyári meleg (dec.- febr. 35-38 C˚), kemény napsütése igen erős  vízveszteséget okoz. Még a mi szeptemberünknek megfelelő márciusban is 25-30 C˚ és erős napsütés izzasztja az embert. Ha nem akarunk az amúgy nem olcsó vendéglátó helyeken innivalót vásárolni, akkor  a két kis palack víz a legegyszerűbb megoldás, mert helyismeret híján nem magától értetődő vízhez jutni. 

4./ A fenti két intézmény utcáján vissza sétálva az  U alakban körbe épített Circular Quay kikötő öbölhöz, napközben nem kerülhetjük el az ott működő tengeri kikötő (Overseas Passenger Terminal) nyüzsgését. Ahányszor arra jártam, minden nap ki volt kötve egy - egy hatalmas óceánjáró, melyre kora délelőttől hosszú sorokban áramlott az utazók tömege és az órákig tartó beszállási folyamat csak délután ért véget. A hajók mindig du. 5 órakor indulnak útjaikra, melyek a délkeleti Csendes óceán népszerű szigeteire -  Új Kaledónia, Fidzsi, Tonga, Vanuatu, esetleg Új Zéland - vezetnek. Ezek az elképesztő méretű hajók olyan precízen irányíthatóak, hogy a nagyforgalmú, számukra viszonylag szűk helyen is nagy biztonsággal mozognak. Az első két képen a Carnival Spirit, a harmadikon a Carnival Legend óceánjáró látható. A városi környezetben egészen meghökkentő a hajók valószerűtlen mérete.

3.jpg

5.jpg

5./ Lenyűgöző a Sydney öböl hajóforgalma. Jó idő esetén a nagyméretű öböl telis tele van hajóval. A városi közlekedésben nagy forgalmat bonyolítanak a népszerű sárga - zöld Ferry hajók. A tömegközlekedési eszközök (Sydney Trains, autóbusz, Ferry hajók) használatához chipes kártyát kell váltani (pl. a Circular Quay-nél van ilyen pénztár) melyet pénzzel kell feltölteni. Utazáskor, a megállókba való bejutáskor a kártyát egy automata leolvasóval érzékeltetni kell, majd kiszálláskor ismét. Az automata ekkor veszi le az utazás költségét, a megtett út alapján. Csúcsidőn kívül (de.9 - du.4 között) az utazás kb. fele annyiba kerül. A kártyákat vagy automatáknál, vagy különböző üzletekben  szerte a városban készpénz használatával is fel lehet tölteni, tetszőleges összegekkel.

A város közlekedésének zömét - az óriási autóforgalmon kívül - a Sydney Trains jelenti, ami egyesíti az általunk ismert villamost, földalattit, metrót és helyérdekű vasutat.  Szerelvényei a belvárosban föld alatt, azon kívül a felszínen haladnak, behálózva a nagykiterjedésű várost. Sydney nem kör alakú, de nagyjából egy 50 km-es körön belül helyezkedik el. Lent egy Ferry hajó, egy nosztalgia kiránduló hajó és egy Sydney Trains szerelvény. A Sydney Trains érdekessége, hogy a kocsik emeletesek és az üléseket a háttámlák átfordításával mindig a menetirány felé lehet állítani.

6.jpg

8.jpg

6./ Sydney belvárosa a felhőkarcolókkal dúsított City, a szórakozó központ pedig a Darling Harbour és környéke. Az egykori valódi tengeri áruszállító kikötőt felszámolták és  igényes belvárost varázsoltak belőle. Rengeteg látnivaló, étterem, szórakozóhely, múzeum, kiállítás található a környéken.  Itt található az Australian National Maritime Museum, a Sea Life Aquarium, Wild Life Zoo, Madame Tussauds panoptikum, a közelben magasodik a 309 m magas Sydney Tower. Lehetőség nyílik - internetes vásárlás esetén - 70 AUD körüli féláron (!) - 4 látványosság megtekintésére. Tavaly a 4 még öt volt, több variációban is, az egyikben szerepelt a Taronga Zoo állatkert is. Sydney külső óceánpartján fekvő Manley városrészében található  a Manly Sea Life Sanctuary aquarium, ahol egészen különleges módon láthatóak nem óriás, de méretes, 2-4 méteres cápák is sok egyéb tengeri állaton kívül. A nem cápás részlegben be lehet nevezni búvárúszásra a halak között. (Cápákkal Gold Coast -on lehet együtt úszkálni a Sea World-ben) Darling Harbour vizéről minden szombat este 9 ó-kor kb. 5-10 perces tüzijátékot lőnek, melyre mindig nagy tömeg gyűlik össze.

 

9.jpg

11.jpg

Találkozások

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Albert Einstein, Marilyn Monroe, Nicole Kidman. Az illetők szó nélkül engedték a velük való, egész közeli fotózást. A panoptikumban mai és 20. századi hírességek életnagyságú, élethű viaszszobrai állnak, köztük több ismert ausztrál celebbel. A látogatók vadul fényképezkednek velük, a legfelkapottabb II. Erzsébet brit királynő. A belvárosi aquarium és mini állatkert látszólag kis mérete ellenére egészen tágasnak tűnően, lenyűgözően érdekes, igényes körülmények között mutatja be Ausztrália állatvilágát. A pingvinek a kinti 30C˚ ellenére, hóban, jégen topognak. A cápa a Manly-ben lévő aquariumban található. A kép készültekor kb. 1 m-re úszott el felettem.

15.jpg

16.jpg

17.jpg

 

Darling Harbour különleges attrakciója az Australian National Maritime Museum. A hatalmas épületkomplexum kiállításain kívül, ajándékbolttal, filmvetítésekkel, különböző rendezvényekkel várja látogatóit. A hozzá tartozó öbölparthoz 4 különleges, látogatható hajó van kikötve.

 

18.jpg

19.jpg

20.jpg

6.1./ A leghíresebb a HM Bark Endeavour replica. Őfelsége Endeavour barkja. Hivatalosan HMS Endeavour lenne a neve (Őfelsége hajója Endeavour (Törekvés), de ilyen néven már volt egy hajó a 18. században, ezért nevezték el másképpen. (A HMS a Her (His) Majestic's Ship rövidítése. A bark egy vitorlás hajótípust jelöl.) A hajó eredetijével járt elsőként James Cook 1770-ben Ausztrália keleti partvidékén, a mai Sydney akkor még érintetlen nagy tengeri öbleiben. Az Endeavour replicát  Ausztrália létrejöttének 200 éves évfordulója (1988) tiszteletére építették. 1994-ben bocsátották vízre. A hajó természetesen működőképes, eddig 2x megkerülték vele a Földet. Rejtetten motorral és korszerű hajózási, navigációs eszközökkel is fel van szerelve. 

21.jpg

22.jpg

23.jpg

6.2./ HMAS Vampire (D11) Daring osztályú romboló. (HMAS : Öfelsége ausztrál (hadi) hajója) 1956-ban bocsátották vízre, 1986-ig szolgált, azóta múzeumhajó. 

6.3./ HMAS Onslow. Oberon osztályú diesel-elektromos tengeralattjáró. Szolgálati ideje 1969 - 1999.

6.4./ James Craig. Gyors járású vitorlás teherhajó. 3 árbócos bark a 19. sz. vége - 20. sz. eleje korból. 

26.jpg

6.5./ A múzeum kb. 100 méteres hátsó kerítés falán az Ausztráliát felépítő, 200 év alatt oda érkező emberekre emlékeznek. Az Ausztráliába érkezettek több mint 260 anyanyelven beszélnek. A falra név szerint fel lehet kerülni, ha a letelepedett beküldi a saját, illetve családja érkezésének, letelepedésének  történetét.

7./ A tengerészeti múzeumtól 600 m-re, az Anzac Bridge belváros felé eső hídfőjének tövében található a Halpiac.

Itt a frissen fogott halak és tengeri herkentyűk elképesztő választéka fogadja a látogatót. Rengeteg halsütő és egy nagyobb piaci étterem is működik itt. A konyhai felhasználásra előkészített halak és egyebek jégen hűtve várják a vevőt. Nagy a kínálat akváriumokban tartott élő rák és kagyló féleségekből is. A halványpiros rákféle felbontása és szakszerű elfogyasztása külön tudomány. Nyári melegben egy ilyen tál elfogyasztása 1-2 párás oldalú, hűvös korsó sörrel különleges élmény.

30.jpg

31.jpg

8./ Darling Harbour-tól a végében áthaladó autós felüljárók alatt áthaladva, a játszótéren és parkon átsétálva kb. 300 méterre található a Kínai Kert (Chinese Garden). Viszonylag szűk helyen dús növényzettel, tóval, sétáló utakkal, szemet gyönyörködtető látványosság.

 

32.jpg

33.jpg

9./  Botany Bay és a Sydney öböl bejáratai között húzódó légvonalban kb. 20 km-es külső óceáni partszakasz egészen különleges látnivalókat kínál. Szép, napos délelőttön két sétát érdemes itt tenni, fényképezőgéppel felszerelve. Az egyik Coogee Beach és Bondi Beach között (kb.5 km), kiépített beton panoráma sétány, amely nagy népszerűségnek örvend. Ennek rövidebb változata a Bronte Beach - Bondi Beach közötti nem egészen 2 km-es séta. A látvány elképesztően szép, sziklás, köves part, kék-zöld óceán, fehér tarajos hullámok, parti sziklákat ostromló habzó, harsogó víztömeg. Nagyon trendi dolog a nagy meleg ellenére sikkes futó cuccokban a sétálók között futni, kocogni, ki hogy bírja. Ez persze elég zavaró a tájban gyönyörködő sétálók számára. Lent 3 kép erről a sétáról.

35.jpg

36.jpg

37.jpg

A még látványosabb, izgalmas séta azonban az azonos nevü öbléről is hívott Watsons Bay félsziget külső óceán parti sétányán tehető, a Macquarie és a Hornby világítótorony között. A sétány különlegessége, hogy a 20-25 m magas parti sziklák tetején, az út nagy részén egészen közel a sziklák pereméhez, fel-le és kanyarogva vezet. A sétány külső oldala végig erős és elég magas kerítéssel övezett, veszélyre figyelmeztető táblákkal és a legveszélyesebb helyeken bőven bekamerázva. Nem véletlenül. A lenyűgöző tengerparti látványosság egyben az életuntak hírhedt ugróhelye. Főleg a 20. század második felében használták erre a célra, bár helybéli emlékezetek szerint sokak nem önként ugrottak, hanem leszámolások vélhetően nem vétlen áldozatai lettek. A környék méltán híres embere, Don Ritchie, akit  "Angel of the Gap" néven is tisztelnek. Don Ritchie 1963-tól 45 éven át mentette az önként ugrani készülőket. Hivatalosan több mint 160 embert mentett meg az önkéntes ugrástól, családi statisztikák szerint viszont közel ötszázat. Don Ritchie módszere a szelíd lebeszélés volt. A The Gap-nak nevezett szikla közelében lakott, onnan figyelte és őrizte a partot. A parton egy liget és emléktábla őrzi nevét. A második világháború idején Ausztrália komolyan tartott egy japán támadástól, ezért a Sydney öböl bejáratához közeli partsávon több erős beton védelmi állást építettek, melyekbe messzehordó ágyúkat telepítettek. Ezek az állások - ágyúk nélkül - máig láthatóak.

A félsziget másik nevezetessége a Vaucluse negyed, az itteni  "Rózsadomb", tehetősebb polgárok igényes, látványos házaival. A félsziget egyik magasan fekvő pontján, a Military road mellett fekvő Dudley Page Reserve nevű füves, fennsíkszerű térségről szép kilátás nyílik a Sydney öböl belsejére, távolban a Harbour Bridge-el, az operával és a City felhőkarcolóival. Innen nem szoktak Sydney képeket mutogatni, de napos időben látványos képeket lehet az óceán felől, befelé készíteni. 

 

38.jpg

39.jpg

40.jpg

10) Lent az Olympic Park főútvonala az Olympic Boulevard az Olimpiai Stadionnal. Középen a Cathy Freeman parkban álló "Cauldron" ("üst", kandeláber) amely tetjén az olimpiai láng égett, lefelé pedig vízesést zúdít, máig, rendszeresen. A körülötte húzódó csíkok az olimpia összes érmesének nevét tartalmazza, arany, ezüst és bronz színekben. Jobbra fent a tragikusan elhunyt  kenus, Sydneyben aranyérmes Kolonics György névtáblája. (C1 500 m)

41.jpg

42.jpg

43.jpg

Ezzel a három képpel elköszönök, mint botcsinálta utifirkász. Az első képen én ücsörgök a hajókikötő végében. Természetesen még tudnék bőven irogatni képekkel illusztrálva, de egy kis  kedvcsináló kereteinek szűkebb határt kell szabni.

44.jpg

45.jpg

46.jpg

István"

Ha te is kedvet kaptál ahhoz, hogy felfedezd magadnak mindazt, amit István is, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot és nézd meg magadnak Ausztráliát!

süti beállítások módosítása