I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Ausztráliai utazás költséghatékonyan

148403-2.jpg

Egy kalandos nyaralás megtervezésére mindig kész vagyok. Nincs az az élethelyzet, hogy egy bakancslistás lehetőségre nemet mondjak. Már csak a célállomások halvány pontosításánál átjár az a túlpörgetett izgalom, amit egyelőre semmilyen más tevékenység nem tud kiváltani.

Az első pillanattól fogva látom az adatokkal tervező excelemet és a szemeim előtt is felderengenek a kötelező képek, pedig nem vagyok egy szelfi tündér. Még ki sem mondjuk a végső áment, de általában már tudom mennyi lesz a jegy és a szállást hol kéne foglalni. A következő napra pedig legalább 5 éttermet is tudok, amit „kár lenne kihagyni, ha már ott vagyunk”. Szóval tervezésben talán van egy kis tapasztalatom. Így hoztam már össze három ausztrál utat, 3 olaszországi nyaralást, egy Londont, egy bangkoki bulit és jelenleg a manhattani térkép van a fejemben a májusi utunkhoz.


Egy komolyabb út összeállítása azért hetekbe telik főleg, ha olyan helyre merészkedsz, ahol most fognak érni az első élmények és nem is vagy rutinos tervező. Ausztrália pontosan ilyen. Sokan egyből az utazási irodák felé menekülnek, de 2018-ban, amikor már mindenhez elég egy bankkártya és a neten is megvan minden, talán van más megoldás is.
Pláne, ha azt akarod, hogy a kaland igazán a tiéd legyen, nincs mese, ülj le és tervezd meg magadnak az utazásod, hogy a többi már csak gyerekjáték legyen.

De mégis hogyan?

Hoztam neked 9 tippet, ami mentén mindenképpen elindulhatsz Ausztráliába és rutintalanként sem lesz túl nehéz megugrani.
Figyelem! Ezek a saját módszereim. Lesznek, akiknek ez nem válik be és tervezés közben
jön az ihlet bármi másra. Ez nem baj, sőt, ettől lesz csak igazán tiéd a buli!


1. Ha a költséghatékonyság fontos és nem ragaszkodsz a főszezonhoz, akkor ne december - február között akarj kimenni (bár ugye ekkor van a hivatalos nyár), hanem mondjuk novemberben vagy márciusban. Akkor még bőven jó idő van egy csomó helyen (sőt, még később is), de a szállásárak már csökkennek. Ausztrália időjárásáról itt találsz városra lebontott információt!


2. Habár van az az elmélet, hogy csomagban olcsóbb, nekem a legritkább esetben jött ez be, mindent egyesével szoktam befoglalni és még sosem jött ki rosszabbul. Szépen hangzik ugyan, hogy most a repjegy és a Hilton Sydney-ben egymillió forint a 800ezer helyett, de nem biztos, hogy előrébb leszel. 


3. Repülőjegy. Minden esetben több keresőt használok: kayak.com, momondo.com és mindig megnézem a feldobott légitársaságok direkt oldalait, mert lehetnek saját akcióik, amik nem jelennek meg a keresők oldalain. Továbbá, ha meg tudod oldani, legyél rugalmas a dátumokat illetően. Megeshet, hogy két nappal korábban vagy
később jobb árakat találsz. A Qatarnál konkrétan látod az előtte utáni időpontok árait azonnal, bár az utóbbi 8 keresésemben az Emirates jött ki a direkt oldalon győztesnek. Ja és nagyon fontos, hogy amikor egy olcsó árat látsz (mondjuk 320e Ft körül odavissza), akkor mindig ellenőrizd a repülési időt, mert lehet, hogy olcsó, de 45 órát tart az út. Ott már a te döntésed, hogy inkább többet fizetsz, de legyen a legrövidebb az út vagy fordítva.


4. Repülési idő: nyilván nem kell mondani, hogy az a legjobb, ha a legrövidebb repülési idővel mész. Ez különösen igaz, ha már hazafele jössz. Hacsak nem ver a víz, attól, hogy hazagyere, akkor próbáld a jegyed úgy foglalni, hogy haza ne kelljen nagyon sokat (mondjuk 4 óránál többet) várnod. Odafelé még izgatott leszel, fel sem fog
tűnni, de hazafelé már nagyon otthon akarsz lenni, mesélni akarsz és visszakerülni a körforgásba (elvileg ugye ki leszel pihenve és fel leszel töltődve, pörögni fogsz), gyűlölni fogod, ha még órákig dekkolnod kell két órára az otthonodtól.


5. Szállás: évek óta a booking.com-ot használom és nincs értelme az árösszehasonlító oldalakat néznem, mert azáltal, hogy regisztrálva vagyok a booking.com-nál, kedvezményt kapok. Konkrétan a kolléganőm az amerikai szállásunkra 30 000 Ft-dal drágább ajánlatot kapott, mint én csak azért, mert én be voltam jelentkezve a
szállásportálra, ő pedig nem. Nem kérdés, hogy kinél foglaltuk be a szállást. TIPP: minél többet foglalsz regisztrálva a booking.com-on, annál több kedvezmény érhető el!
Másik TIPP: vannak szállodák, ahol ha meghatározott napokon direktben foglalsz, akkor jobb árad lesz, mint a portálokon. Ezt ugyan macerás végignézni, hogy melyik, de pl. a Travelodge láncnál így van és a melbourne-i szállásuk nagyon jó, saját tapasztalat! Időigényes, de hasznos a kinézett szállást egyébként pl. a Tripadvisoron leellenőrizni és elolvasni a kommenteket, hogy ne érjen csalódás.


6. Transzferek: itthon gyakran ülsz be rutinból a taxiba, ha a reptérre mész vagy jössz onnan. De számtalan nagyvárosban (bár talán itthon is) vannak shuttle buszok vagy a tömegközlekedés is így van kiépítve, hogy könnyen bejuss a városba. Érdemes már jó előre megnézni, hogy milyen opcióid vannak és akár le is foglalhatod őket, mielőtt a nyaralásodat úgy kezded, hogy tízhúszezret már kifizettél a taxisnak egy rendkívül szép, de abban a pillanatban felesleges kerülőútért. Gyakorlati infó: Melbourne-ben shuttle van 18 AUD-ért, Sydney-ben viszont a sima metró érinti a repülőteret és pillanatokon belül eljutsz a belvárosba vagy a szállásodra.


7. Applikációk hada: mivel úgyis okostelefonod van, a legjobb, ha már itthon előre letöltöd a kinti applikációkat és offline térképeket. Így internet nélkül is elboldogulsz, főleg ha már előre a maps.google.com-on összeállítottad a gyalogos útvonaltervedet és rámentetted a telefonra. A térképen kívül érdemes még olyan applikációt is
lementened, mint a helyi BKV appja vagy olyan, ami a helyi dolgokat mutatja meg: nevezetesség, étterem, kávézó, múzeum. 


8. Nagyon fontos, hogy ne csak egy helyen keresgélj és ne csak néhanapján nézz rá az ajánlatokra. A jókat nehéz kifogni és hamar le is csapnak rájuk. Ezért nem árt, ha naponta többször ellenőrzöd az oldalakat és minél több helyről vizsgáld meg az adott szolgáltatást.


9. Ha van olyan nevezetesség, amit semmiképp sem akarsz kihagyni, akkor
a. menj fel a saját honlapjára és foglald le előre náluk. Általában olcsóbbak az online jegyek, arról nem is beszélve, hogy elkerülöd a sorbanállást is a helyszínen
b. keress olyan passokat, amik más nevezetességekkel összecsomagolva kedvezőbb ajánlatot ad. Figyelem! Ez kizárólag akkor éri meg, ha a többit is meg akarod nézni és ki tudod használni az időt is. Tehát nem éri meg egy
hetes pass-t venni, ha csak 4 napig leszel ott, mert 4 napba nem tudod besűríteni 1 hét programját, így a belépőkön spórolt ár sem fogja megérni, többre fog kijönni. Keress olyat, ami kevesebb napra szól vagy kevesebb
látnivalóra


+1:Tömegközlekedés: Ausztrália tömegközlekedési lehetőségei nagyon jók, de nem egységes, így az összes látogatandó városnál végig kell nézned, hogy hol milyen opcióid vannak, milyen jegytípusok vannak és van-e kedvezményes időszak. Néhol napközben olcsóbb vagy részben ingyenes közlekedni, de előfordul, hogy pl. vasárnap „FundaySunday” van, egész nap alapösszegért utazgathatsz. Ilyenkor ezekre a napokra érdemes a messzebb lévő programokat hagyni. 


Természetesen egy nagyon jó út még sok mindenen áll vagy bukhat, de remélem a fenti javaslatok segítenek abban, hogy bátrabban kezdj bele talán életed legjobb kalandjába! Ha viszont nincs kedved ezekkel egyedül hosszú órákig bajlódni, akkor nézd meg ajánlatainkat és segítünk mi neked összehozni azt a kalandot!

süti beállítások módosítása