I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Ausztrál ikonok
11+2 ausztrál híresség, akit érdemes ismerni

 

Talán sokan hiszik, hogy hírességek csak Hollywoodban teremnek, de szerencsére Ausztrália is bővelkedik tehetségekben, akiket bizony a nagyvilág is elismer. Itt szándékosan nem a sztár jelzőt használom, mert az alábbi 11+2 személy nem csak egy néhány hónapig vagy évig (volt) csillogó híresség, hanem igen komoly karriert befutó, tehetségéről számos bizonyítékot adó ember.

És hogy mitől ikon valaki? A popkultúra ikonjai a világ leghíresebb és legismertebb hírességeit jelentik. Őket még azok is ismerik, akik egyébként falra másznak a zenéjüktől vagy éppen különösebben nem láttak tőle mondjuk egy filmet sem.

A legnagyobbak akár egy-egy korszakot is képviselnek, míg mások akár rövid életük során váltak ikonná.

Bármelyik csoportba is tartoznak, az alábbi ausztrál ikonokat mindenképpen érdemes ismerni még akkor is, ha esetleg nem is tudtuk, hogy ausztrálok.

  1. Hugh Jackman

A nők kedvence, a sármos mosolyáról ismert színész számos szerepben tündökölt már, legtöbben mégis az X-Men Farkasaként ismerik. De játszott a Nyomorultakban, A Tökéletes trükkben vagy éppen a szívet melengető, romantikus vígjátékban a Kate és Leopoldban. Az amerikai filmipar előtt viszont számost ausztrál produkcióban is játszott, illetve a színházi szerepek sem idegenek számára. Tehetségét számos filmipari díjra való jelölés is mutatja és a Nyomorultak-ban való szerepéért a Golden Globe-ot el is nyerte.

8288791713_23cda9a9f3_b.jpg
fotó:flickr

2. Olivia Newton-John

Ki ne emlékezne a szőke dögös lányra, aki John Travolta fejét csavarta el a Grease-ben? 100 millió eladott lemez, 4 Grammy díj és a történelem egyik legsikeresebb filmzenéje után Oliva Ausztrália minden idők egyik legismertebb énekesnője és dalszerzője. Az ő esetében egyébként az „ausztrál” kifejezés kicsit csalóka, ugyanis az Egyesült Királyságban született. De mivel Ausztráliában nevelkedett és önmagát is ausztrálnak tekinti, így Ausztrália teljes mértékben a saját sztárjának érzi, az Ausztrál Lovagrend tiszti fokozatát is birtokolja.

olivia_newton_john_6707495311_cropped_to_look_large.jpgfotó: Wikipedia

3.  Kylie Minogue

Kezeket fel, aki még mindig tudja legalább dúdolni Kylie és Jason Donovan (aki amúgy szintén ausztrál) közös slágerét, az Especially for you-t! Kylie Minogue egyértelműen a 90-es évek pophercegnője, tucatnyi díj és eladott lemez tulajdonosa. A karrierjét sajnos ugyan megtépázta egy betegséggel szembeni küzdelem, de nyertesként tért vissza a zeneiparba 2006-ban. Azóta is töretlenül adja ki a lemezeit és turnézik a világ körül.

kylieminogue_66435849_152508145806072_1102141217189134700_n.jpgfotó: @kylieminogue

4.  Ben Simmons

A lista legfiatalabb tagja se nem énekes, se nem színész, a sportrajongók és legfőképpen a kosárlabda iránt rajongók ismerhetik őt. Sikeres főiskolai sportkarrierje után nem volt meglepő, hogy a 2 méter 8 centis játékos az NBA-ban folytatta pályafutását. 2018-ban elnyerte az NBA „Rookie of the Year” (az év újonca) címet, majd 2019-ben már az All-Star meccsekre is beválogatták. Ő az NBA történetének második leggyorsabb játékosa.
 bensimmons_67232335_881193775579718_4498402487260689777_n.jpgfotó: @bensimmons

 

5.  Eric Bana

Ki hinné, hogy a jóképű színész valójában komikusként kezdte a karrierjét? Az ausztrál tévéről és humorról a 2000-es években váltott a hollywoodi filmvászonra, ahol számos sikert ért el relatív rövid idő alatt. Játszott a Hulk-ban, a másik Boleyn lányban, a Spielberg rendezte München-ben vagy éppen a Trójában is. Ausztráliában számos tévés és filmes díjat elnyert és az alakítások között sem válogatott nagyon, egyaránt kipróbálta magát vígjátékban és horrorban is.
 461px-eric_bana_by_david_shankbone.jpgfotó: Wikipedia

 

6.  Paul Hogan

Paul Hogan a leghíresebb ausztrál karakter, Crocodile Dundee megformálója, róla még az is tudja, hogy ausztrál, aki a többieket mind más nemzetiségűnek gondolja. Játéka a világ egyik leghíresebb ausztrál hősét hozta létre és nem mellesleg megnyerte ezzel a Golden Globe-ot is.
 paul-hogan.jpgfotó: Getty

 

7.  Heath Ledger

A pajkos vigyorral rendelkező sztár sajnos nagyon rövid ideig mutathatta meg tehetségét, bár ez a tragikusan kevés idő is elég volt ahhoz, hogy nem csak Ausztráliában, de nemzetközileg is elismerjék. Bár egyértelműen tini rajongás volt, de számomra mégis ő volt az egyik indoka, hogy megnézzem magamnak Ausztráliát (a másik az INXS volt, de az még régebbről volt). Emlékszem, hogy Sydney-ben, egy angol órán ültem, amikor a tanár bejött és szemmel láthatóan nagyon lesújtva mondta el, hogy Heath Ledger életét vesztette. Ott nemcsak nekem ért véget egy plátói imádat, hanem végignéztem, ahogy az egész ország gyászba borul kedvencük elvesztése hallatán.
Nem meglepő módon ő is kikötött Hollywoodban, ahol a 10 dolog amit utálok benned című filmmel vetette meg a lábát, amelyet olyan alkotások követtek, mint a Lovagregény vagy a Hazafi. A kritikusok a tehetségét a Brokeback Mountain-ben nyújtott alakításáért elismerték, de végül a Sötét Lovag Joker szerepe hozta meg neki a legnagyobb elismerést – Oscar-díjat – és szóbeszédek szerint, az életének a végét is.

heath-ledger.jpgfotó: Getty

8.  Chris Hemsworth

Talán egy ausztrál sem futott be olyan gyors karriert, mint Chris, ami a Marvel sorozatok Thor-jaként viharos sebességgel tett szert hírnévre, milliós – nem meglepő módon női – rajongótáborra és sok milliós fizetésre. Ezek mellett számos ausztrál és amerikai produkcióban is játszott már, de Ausztrália iránti elkötelezettségét is mutatja, hogy ő az egyik arca az ausztrál turisztikai hivatal kampányainak is. Testvérei, Luke és Liam, nem kevésbé ismeretlenek és jóképűek.
 8492542288_f615e4495a_b.jpgfotó: Wikipedia

 

9.  Cate Blanchett

Kicsit elkalandoztunk az ausztrál férfiak felé, de az ausztrál hölgyek is éppúgy megérdemlik a figyelmet. Az ausztrálok egyik legnagyobb színésznője Cate Blanchett, aki kifinomult és klasszikus stílusával és játékával repítette fel magát a legnagyobbak közé. Ausztráliában számos színházi szerepe megalapozta a hollywoodi meghívást, ahol olyan hatalmas filmekben játszott, mint a Gyűrűk Ura vagy éppen az Aviator, ahol Katharine Hepburn-t testesítette meg. Kétszer nyert Oscar díjat és háromszor Golden Globe-ot.

cate_blanchettofficial_67718136_779250589175153_1289750409332646594_n.jpgfotó: @cate_blanchettofficial

 

10.  Russel Crowe

Russel Crowe tagadhatatlanul a 2000-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, az ikonikus Gladiátornak és az Egy csodálatos elmének köszönhetően. Nem kizárólag a filmvásznon remekel, 14 éves kora óta énekel és zenét szerez, a mai napig tagja egy új-zélandi együttesnek. Az első, igazi díját 1992-ben kapta, mint legjobb színész, az ausztrál Romper Stomper című filmen játszott szerepéért, amelyben egy skinhead fővezért alakított. Innen vitték a hollywoodi bennfentesek Los Angelesbe ahol néhány kevésbé népszerű film után végre Oscar díjra jelölték a Bennfentes című filmben nyújtott alakításárért. Nyerni ugyan akkor nem nyert, de erre sem kellett sokat várnia, a Gladiátorért megkapta a szobrocskát. 2015 óta rendezőként is tevékenykedik.

russell_crowe.jpgfotó: Wikipedia 

 

11.  Nicole Kidman

Az egyik leghíresebb ausztrál csillag, aki szerencsére nem csak úgy maradt meg a történelemben, mint Tom Cruise volt felesége. Számos ausztrál és amerikai elismerés kíséri útját, a Tágra zárt szemek vagy éppen a Moulin Rouge-ban nyújtott alakításáért. Oscar díjat mégis az Órák-beli szerepéért kapta, amelyen Virginia Worf írónőt formálta meg. Filmjeinek sorozata és sikere bebiztosította, hogy korának egyik ikonjává váljon.

nicolekidman_105964753_559200964966955_767775110506098704_n.jpgfotó: @nicolekidman 

 

Két pluszt is hoztam nektek, akiket nem érdemes kihagyni a felsorolásból

12.  INXS és Michael Hutchence

Az INXS és frontembere tagadhatatlanul az egyik legnagyobb ikon Ausztráliában, igazi rockbanda volt. Sajnos Michael Hutchence élete is túl korán ért véget, ráadásul halálának körülményei sok kérdést és feltételezést is felvetnek (elviekben öngyilkos lett, mások szerint rosszul sikerült egy szexuális játék). A zenekar népszerűsége a 80-as években kezdődött és hamar nemzetközi sikereket értek el köszönhetően Michael karizmatikus kisugárzásának és a kemény melónak, amelyet az ausztrál srácok nem sajnáltak beletenni a zenekarukba. 1984-ben jött ki az első igazi slágerük, az “Original Sin”, amelyet számos ütős dal követett, mint a “Listen like thieves”, “Kick”, “Need you Tonight” vagy éppen a “Suicide Blonde”, amelyet a fent említett Kylie Minogue ihletett Hutchence barátnőjeként. A frontember 1997-ben bekövetkezett tragikus halálra után a zenekar számos vendégénekessel folytatta a zenélést 2012-ben bekövetkezett befejezésig.  

 officialinxs_117074955_314180049727529_494108875387394310_n.jpgfotó: @officialinxs

 

13.  Nick Cave

Utolsónak is egy zenészt hoztam az ausztrál palettáról. Nick Cave talán itthon inkább csak meghatározott körökben ismert, de kétségkívül a kontinens egyik kiemelkedő tehetsége. 1973 óta énekel és dalt szerez, első zenekara sajnos a rockzenészi élet gyakori velejárói, az alkohol és drogproblémák miatt szétesett. Ezt követően viszont első zenésztársával megalapították a mai napig is aktív Nick Cave and the Bad Seeds nevű zenekart, amely közel sem vidám repertoárjairól hires. 1996-ban Kylie Minogue-val készítették el a Where The Wild Roses Grow című számot, amely elég sikeres lett még azok között is, akik nem ezt a sötét hangvételű zenét szeretik. Ezek után szerencsére felhagyott az erőszakos témákkal és különlegesebb irányok felé vette az irányt, mint például zongorajátékok vagy pedig gospel kórussal való koncert, ám ezektől függetlenül is inkább a melankólikus, fájdalmas felvételek kerülnek ki a kezei közül. Számos díjat bezsebelt már, nemcsak a zenei, hanem a filmes palettáról is, ugyanis a zenélés mellett forgatókönyveket is ír.

nick_cave_3.jpgfotó: Wikipedia

süti beállítások módosítása