I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Tanulóvízum Ausztráliába

Ausztráliába vízumra mindenképpen szükséged van, akár tanulni, akár turistáskodni, akár dolgozni szeretnél. Ha tanulmányokat szeretnél folytatni - a tanulmány szintjétől függetlenül -, akkor általában ausztrál tanulóvízumot kell igényelned, amely feljogosít arra, hogy teljes időben tanulj (kb. mint nálunk a nappali képzés) és közben kétheti 40 órában munkát is vállalj.

Ha három hónapnál több időt szeretnél Ausztráliában tanulmányokkal tölteni, akkor tanulóvízumra van szükséged. A vízumot a bécsi Ausztrál Nagykövetségen bírálják el a beadott dokumentumaid alapján. A tanulóvízumot kizárólag olyan iskolába kérheted, amely rendelkezik az úgynevezett CRICOS kóddal. Ez azt bizonyítja, hogy az ausztrál kormány által felügyelt iskoláról van szó és jogosultak nemzetközi diákokat fogadni.

Mikor érdemes / kell tanulóvízumban gondolkodnod, ha Ausztráliába készülsz?

  • szeretnéd az angolodat fejleszteni és 3 hónapnál több időre tervezel maradni
  • szeretnél valamilyen szakmát vagy végzettséget szerezni, mint pl.: okj szintű végzettség vagy főiskolai/egyetemi diploma
  • szeretnél letelepedni Ausztráliában, de jelenleg nincs a szakmád a hiányszakma listákon
  • VAGY még nincs elég tapasztalatod az adott szakmában
  • VAGY nem beszélsz még angolul
  • VAGY szponzorvízumra pályáznál, de itthonról kevés esélyed van szponzorálni hajlandó munkáltatót találni
  • VAGY megfelelsz a letelepedési feltételeknek, de nem akarod itthon kivárni a döntést, hanem szeretnél minél előbb kint lenni, elkezdeni az ausztrál életet és kintről beadni a letelepedési kérelmet
Ausztráliában három féle iskola/tanfolyam típusra tudsz jelentkezni:
  • Nyelviskola (2-es kategória)
  • Szakmai képzés (business, turizmus, IT, szakács a leggyakoribb). Ez kb OKJ szintnek felel meg, és min fél év, max. két év hosszú.(2-es kategória)
  • Egyetemi szintű képzés - Bachelor vagy Masters degree, esetleg még magasabb. Ez főiskola vagy egyetemi szint. (1-es kategória)
Ezek mellett a diáknak kétheti 40 órában lehet max. dolgozni iskolaidőben, iskolaszünet alatt korlátlanul.

Ha a pároddal mész ki (házastárs vagy élettársnak kell lenni - utóbbit igazolni kell), neki nem muszáj iskolába járnia, mehettek egy tanulóvízumon családként. Ekkor ő is ugyanennyit dolgozhat, kivéve, ha a főkérelmező Masters képzésre jár, mert ekkor a házastárs full-time 40 órában dolgozhat hetente hivatalosan.

Amíg a nyelviskolák általában heti 4-5 napon vannak, addig a szakmai és egyetemi szintű képzések általában heti 2-3 napot vesznek el (16-18 órát) vagyis több szabadidő is marad munkára és minden egyébre.

Összehasonlítás a felsőfokú és szakmai képzésről

 Előnyei  Hátrányai
 Felsőfokú képzés
  •  az ausztrál diploma mindenhol sokat ér, nem csak ott
  • határozottan előny egy ausztrál diploma letelepedésnél
  • évi 2-3 hónap "nyári szünet", amikor full time (azaz heti 40 órát lehet dolgozni)
  • a papír megszerzése után igényelhető egy minimum 2 éves munkavállalói vízum --> szponzorkeresés! (egy alapképzésnél egy minimum 5 éves vízumot jelent!)
  • másoddiploma esetén a partner (férj/feleség) full time dolgozhat!
  • online vízumigénylés, nincs szükség fedezeti összeg bemutatásra és minimális dokumentumok kellenek (emiatt gyorsabb, mint a papír alapú)
  •  drága: egy üzleti alapképzés (3 éves) ára kb. 44 600 AUD (szemeszterenként kell fizetni), egy MBA kurzus 34 500 AUD / 2 év
  • az indulás is drágább, több tandíjat, több biztosítást kell fizetni a jelentkezéskor
 Szakmai képzés
  •  jóval olcsóbb, fél éves tandíj kb. 3000 AUD
  • ha hiányszakmát szereztél (2 év), igényelhetsz munkavállalói vízumot 1,5 évre
  •  ha nem hiányszakmát tanultál, nincs munkavállalói vízum, tehát a suli befejezésével 1-2 hónapot tudsz maradni vagy új vízumot kérni (gyakran újabb tanulóvízum)
  • nehezebb vízumot kapni: fedezeti összeget kell bemutatnod a követségnek + rengeteg papír, hosszabb ügyintézési idő
  • max 2-3 hetes iskolai szünet van (full time munka) ellentétben a fősulis 2-3 hónappal
  • ha nem hiányszakmát tanulsz, kevés rá az esély, hogy érsz vele kint valamit
Tehát, ha szeretnétek Ausztráliában tanulni vagy a letelepedés első lépcsőjeként kimenni, akkor először alaposan fontoljátok meg, hogy milyen terveitek vannak, mert sok pénzt és időt lehet spórolni egy jól összeállított tervvel!

Ha bizonytalanok vagytok, keressetek bennünket és segítünk kidolgozni a lehetséges irányokat!