I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

10 tipp, amit ne hagyj ki, ha Tasmania a bakancslistádon szerepel!

Ausztrália déli szigetállama ugyan kicsit hidegebb klímával rendelkezik, mégis igazi kuriózumnak számít, köszönhetően többek között a természeti értékeinek. A nemzeti parkok és rezervátumok az ország 40%-át teszik ki, nem hiába volt az ország szlogenje évekig az, hogy „Your Natural State”. A helyiek a világ legtisztább és leggyönyörűbb helyeként gondolnak a szigetre, és összeállításunk ezt a gondolatot csak alátámasztani tudja. 

Ezek ellenére elmondható, hogy Tasmaniát nemrég kezdték el felfedezni a nemzetközi turisták. Ez felróható annak, hogy nagyon kieső helyen terül el, vagy, hogy a repülőterei csak belföldi járatokat fogadnak, mindenesetre az állam mindent megtesz azért, hogy egyre jobban kitűnjön Ausztrália csodás nevezetességei közül. A tömeg hiánya ugyanakkor egy újabb pozitívum a természet szerelmeseinek.

Cikkünkben lélegzetelállító természeti helyeket ismerhetsz meg, melyeket érdemes felvenni az utazási listádra! 

1.      Cradle Mountain Nemzeti Park

Egy nap alatt bejárható ez a kitűnően kiépített túraösvény, mely által megcsodálhatod egyrészt Ausztrália különleges növényeit és állatait, valamint Tasmánia legikonikusabb hegyét, a Cradle Mountaint, ami cápauszonyként emelkedik ki a Dove Lake vizéből. A jégkorszak idején a gleccserek által formált vidék remek kirándulóhely a wombatok szerelmeseinek is, hiszen nem kell sok szerencse ahhoz, hogy találkozz velük ezen a terepen.

2.      Wineglass Bay

Ez a strand a tökéletes hely a Földön arra, hogy leheveredj, és kibonts egy üveg finom bort, hiszen, ahogy a neve is mutatja, az öböl egy tökéletes ívet formáz. Az elnevezésére azonban még egy, elég hátborzongató okot szolgáltatott az, hogy régebben bálnavadászoknak volt az állomása, így a víz folyton vörös volt. Ez természetesen a múlt részét képezi, manapság pedig az állam mindent megtesz azért, hogy elcsábítsa a turistákat a ország többi strandjáról, nemrégiben például a strandhoz vezető köves utat fejlesztették jobban járhatóvá, amit a kilátóból közelíthetsz meg. Az öblöt a vízről nézve is megcsodálhatod, ha részt veszel a Wineglass Bay Cruises egynapos programján, vagy felülről is, ha megmászod a Mount Atos nevű hegyet, ami a legszebb panorámát nyújtja.

3.      Tessellated Pavement

A Tasman félszigetet a Forestier félszigettel összekötő kis szűkület amúgy is egy érdekes terület, hiszen olyan szűk, hogy a hatóságoknak egyszer elég volt egy sor kutyával eltorlaszolni azt, hogy megakadályozzák a rabok szökését port Arthurból. Ennek a területnek az északi részén helyezkedik el a Tessellated Pavement, melynek kövei annyira erodálódtak, hogy szinte tökéletes kockákat formáznak a víz mellett. Általában a kicsapódó víz összegyűlik a kis kockákban, és visszatükrözik az eget, egészen elképesztő látványt nyújt, főleg napfelkeltekor.  

4.      Lake Rhona

Igazi kalandorok figyelmébe ajánljuk ezt a tavat, akik nem riadnak vissza egy éjszakai túrától sem. A tóhoz ugyanis csak így lehet eljutni, hiszen 28 km hosszúságú a túra, egy nap alatt aligha tehető meg. Kiépített út nincs, a Gordon folyó felett egy rönkön visz az út, ami egyébként elég mocsaras, ingoványos. Ez így első hallásra nem túl vonzó, ám nagyon megéri a látványért cserébe, ami ott vár minket. Érdekessége a tónak, hogy partján egy trópusi tengerpartot megszégyenítő homokos strand van, ami egy mindentől távoli hegyvidéken különleges látványt nyújt. 

5.      The Candlestick & The Totem Pole

A Tasman Nemzeti Park híres látványosságai közé tartozik ez a két egyedülálló sziklaformáció, melyek teljesen ellentmondanak a természeti törvényeknek, hiszen vékonyságuk ellenére szilárdan állnak az óceánban, és dacolnak a hatalmas hullámokkal. Ha esetleg hegymászó vagy, akkor számodra ez a két szikla jelenti a mennyországot, hiszen ezek megmászása egy álom minden mászó számára, pontosan az egyedi nehézségei miatt. De aki nem híve az ilyen extrém sportoknak, azok egyszerűbb körülmények között is megcsodálhatják a két sziklát, egynapos túrák keretében hajókázhatunk arra a Pennicott Wilderness Journeys társaság szervezésében.

6.      A Maria Island sziklái

Tasmania keleti partja mellett helyezkedik el a Maria Island, melynek különleges mintázattal és színvilággal rendelkező sziklái igazi geológiai kuriózumnak számítanak. Habár kézzel festettnek tűnnek, a sziklákat a természet és az idő formálta ilyen különlegessé, formájukat a szél és az eső vájta, színüket pedig a vas-oxidnak köszönhetik. A szigeten nincsenek állandó lakosok, csak akik őrzik és úgymond karbantartják a szigetet, így a turisták számára igazi nyugodt környezetet biztosít a kristálytiszta víz, és az érintetlen természet. Régebben börtön is működött a szigeten, de valljuk be, ilyen helyen mi is szívesen raboskodnánk!

7.      Mt. Field Nemzeti Park

Csak az amerikai Redwood Nemzeti Park fái előzik meg magasság terén azokat a fákat, amiket a Mt. Field Nemzeti Parkban tekinthetsz meg, illetve a hozzá közel eső Styx Völgy-i rezervátumban. A nemzeti parkban található Tasmania legszebb vízesései is, mint például a Russell Falls és a Horseshoe Falls. A völgy felfedezését segíti a Wilderness Society nevű közösség weboldaláról letölthető útikönyv, melynek útvonalait követve olyan fákat tekinthetsz meg, mint a 99,6 méter magas „Centurion”, ami a Föld legmagasabb virágzó növénye, vagy a 84 méteres „Gandalf’s Staff” nevű fát. Íme egy link az imént említett útikönyv letöltéséhez:

https://www.wilderness.org.au/styx-self-drive-and-walking-guide   

8.      Henty Dunes

Tasmania nyugati oldalán, az esőerdő szélén, az óceánpart mentén 15 kilométer hosszúan terülnek el a Henty homokdűnék, több kilométer mélyen nyúlva be a szárazföldre. A néhol 30 méter magasságot is elérő dűnék olyan élményt nyújtanak, mintha hirtelen átrepülnél a Közel-Keletre, a kalandosabb kedvűek pedig le is szánkózhatnak a dűnéken, csak bírjanak visszamászni rájuk utána! Erre alkalmas szánkókat a közeli Strahan városában tudsz bérelni. A pici sivatagban található egy kis fedett rész, ami alkalmas a pihenésre, ez körülbelül másfél órányi sétára helyezkedik el Tasmania leghosszabb strandjától, az Ocean Beach-től, de ügyelj rá, hogy legyen nálad elég víz és jó felszerelés, mert a kis pihenőhely nem rendelkezik vizesblokkal.  

9.      The Nut

Ez a téglalap alakú szikla egy ősi vulkanikus tanúhegy, melynek teteje az idők folyamán leerodálódott, így hagyva maga után ezt a szokatlan alakú hegyet, melynek lábánál fekszik a Stanley nevű kis festői város. Innen indulhatsz neki megmászni a csúcsot az erre kijelölt útvonalon, vagy választhatod a felvonót is, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a városkára, illetve az azt övező strandokra. A város egyébként jó alapot szolgál a környező erdők és óceánpartok bejárására, de ha többnapnyi szállást foglalsz, akkor figyelmedbe ajánljuk a városból induló természeti hajókirándulásokat, melyek során találkozhatsz fókákkal, pingvinekkel vagy egyéb vízi madarakkal.

10.   Bruny Neck

Nem lehet kihagyni a felsorolásból ezt a jelenséget, egy újabb keskeny földnyúlványt, amely Tasmania déli részétől nem messze levő Bruny szigetet tartja egyben. A látvány Tasmania egyik klasszikus hátterét biztosítja a fotóidnak, így ha képeslapra illő helyszínt keresel, ezt semmiképp ne hagyd ki! Innen már csak egy rövid séta vezet egy újabb ikonikus természeti csodához, a Mars Bluff nevű sziklaformációhoz, ami hídként emelkedik ki a tengerpart homokjából. Ha a szerencsésebb utazók közé tartozol, még a homokban totyogó kis pingvineket is megfigyelheted! 

Mivel az oldal ma valamiért megbolondult és nem szereti a képeket, ezért Tasmaniaról képeket a Facebook oldalunkon találhatsz :)

süti beállítások módosítása