I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

15 titkos hely Brisbane-ben, amit csak a helyiek ismernek

A nagyvárosok felfedezésére számos útikalauz áll rendelkezésünkre, az, hogy hova megyünk, és mit nézünk meg, igazán csak a saját preferenciáinkon múlik. Mint minden nagyvárosnak, Brisbane-nek is megvannak azok a helyei, amik nem tartoznak az ikonikus, képeslapokon megtalálható látványosságok közé, és amiket még nem özönlöttek el a turisták. Ez persze nem jelenti azt, hogy kevésbé jók, sőt, sokak szerint épp ezek által ismerjük meg a városok igazi arculatát.

Hoztunk nektek 15 helyet Brisbane-ből, amiről talán nem olvashattok a népszerű útikönyvekben, viszont érdemes felkeresni őket, ha Queensland-ben jártok!

 1. Paladar Fumior Salon

Ez a meghitt hangulatú, régimódi stílusban berendezett kis vendéglátóhely egy igazán eldugott helyen, a Fish Lane és a Merivale Street sarkán található. Az épület tetején levő nyitott terasz, a mélybordó falak és a helyben pörkölt, igazán jó minőségű kávé azonnal magával ragadja azt a látogatót, aki felkeresi a helyet. De ha erre jársz, ne hagyd ki a rengeteg féle kubai szivart sem, ami a hely fő ismertetőjegye!

paladar_fumior.jpg

 1. Pandelyssi Cheese

A Holland Park nevű kerületben bukkanhatsz rá erre a gyárra, amit semmiképp ne hagyj ki, ha odavagy a könnyű, házilag készült sajtokért! A jó hír az, hogy a görög tulajdonos, akinek családja már három generáció óta sajtokat készít, nem csak az éttermeknek, és boltoknak szállít a sajtokból, hanem a helyszínen bárki megvásárolhatja a frissen készült halloumi, feta vagy ricotta sajtokat.

pandy_1.JPG

 1. Games Night

Brisbane-ben minden hónap utolsó csütörtök délutánja a társasjátékokról szól a helyiek életében. De ne egy kis asztalt képzelj el tele társasokkal, hanem igazi, életnagyságú társasokat, hatalmas bábukkal és kiegészítőkkel. Próbáld ki a sakkot, a dominót, a Jenga építőkockáit, a Scrabble betűit felnagyított verzióban, és egy igazi varázsvilágban érezheted magad!

games_night.jpg

 1. One Wybelenna

Brookefield körzetében található ez a holisztikus világnézetet hirdető, eldugott wellness fürdő, ami egy 1960-as évekbeli kúria helyén épült, és garantáltan felüdülést ad testnek és léleknek. A gyönyörű kert közepén levő, feszített víztükrű medencék és a hozzáértő, tapasztalt személyzet luxus környezetet teremt a vendégek számára, de ne hagyd ki a számos masszázs és kezelés egyikét sem!

one_w.jpg

 1. Coochiemudlo Island

Brisbane partjai mentén rengeteg a híres sziget, ami turisták zömét vonzza, de ha igazán csendes, nyugodt helyre vágysz, ahol eltölthetsz egy napot távol a tömegtől, akkor pattanj fel a Coochiemudlo Island-ra közlekedő hajóra, ami minden fél órában indul a Victoria Point kikötőből. Az út tíz perces, a szigeten pedig felfedezheted a Melalueca Wetland Reserve őshonos növényekkel körbevett ösvényeit, a sziget golfpályáját, vagy a három gyönyörű, homokos strandját, barbecue-ra alkalmas kijelölt helyekkel. Ha igazi kalandot keresel, bérelj egy BBQ hajót, amivel saját ütemedben fedezheted fel a strandokat és a sziget látnivalóit, valamint a tenger élővilágát. Két úszás között pedig bármikor lehetőséged lesz egy jó BBQ elkészítésére a hajó fedélzetén!

coochie.jpg

 1. Beenleigh Historical Village

Brisbane-től délre található az a kis történelmi falu, ami ma egy szabadtéri múzeumként is funkcionál. A faluban található 20 épület hűen őrzi a falu régi képét, olyan érzést keltve, mintha még minden lakó élné a 150 évvel ezelőtti életét. A lakóházakon kívül megtekintheted a templomot, iskolát, és a régi gőzvasút épületét is. Ha pedig megpihennél, a Tin Cup Cafe ideális hely lesz számodra egy csésze finom kávé és egy süti elfogyasztására.

beenleigh.jpg

 1. Lake Dennis Park

Ez a festői tó egy csendes kis kertvárosnak a része Brisbane déli oldalán. Tökéletes hely azoknak, akik szeretnek piknikezni, a szabadban lenni, kacsát etetni, geoládákat keresni, szóval azoknak, akik szívesen elszöknének egy napra a városi zajok elől. Ha megnézted a csodálatos napnyugtát a tó fölött, akkor maradj még egy kicsit, a hely ugyanis ideális a csillagos ég kémlelésére is. Nem messze innen pedig felfedezheted a Chung Tian Temple nevű buddhista templomot, ahol eltölthetsz egy-két nyugodt órát, részt vehetsz egy meditációs foglalkozáson vagy egy vezetett túrán is. 

dennislake.jpg

 1. Asian Food Tours

Ha érdekel a gasztronómia és szereted az ázsiai ételeket, akkor neked ajánljuk ezt a remek gasztrotúrát, melyen Tony Ching, tapasztalt séf kalauzol el a legjobb ázsiai különlegességek között. A túra reggel és este is indul, három órát vesz igénybe, mialatt felfedezheted a város legfinomabb keleti ételeit, megkóstolhatod többek között az Easyways buborékos teáját tápióka golyókkal ízesítve, vagy a hagyományos tajvani vörösbabos desszertet. Közben végig érdekes tudnivalókat és hasznos tanácsokat sajátíthatsz el a séf élménybeszámolói által.

 1. Gresham Lane

Minden városi turista életében elérkezik a pont, amikor a katalógusok helyett a helyiek szemszögéből is megismerné a helyet, ahol utazik. A Queen Street és az Adelaide Street között húzódik ez az élénk sétálóutca, ahol felsorakoznak Brisbane legjobb és legautentikusabb bárjai és éttermei. Fedezd fel a város igazi arcát a Gresham, a Top Sushi vagy a Sparrow & Finch nevű helyeken keresztül!

gresham.jpg

 1. Rooftop Cinema

Minden csütörtök este, az öcsillagos Limes Hotel tetején, egy exkluzív környezetben vetítik le a legújabb mozifilmeket. A nem mindennapi élmény ára fejenként 10 dollár, cserébe pedig nemcsak a kanapékon elnyúlva, de a két merülőmedence egyikéből is nézheted a kivetítőt. A helyi bár egész este, a filmek végéig szolgálja fel az italokat és a nassolni valókat. Az biztos, hogy egy ilyen élmény magasra teszi a lécet a hagyományos mozikkal szemben!

rooftop.jpg

 1. Eden Garden

 Aki azt hinné, hogy ez a hely csak egy sima kertészeti szaküzlet vagy egy virágüzlet, az nagyot téved. Az Eden Garden ugyanis egy multifunkcionális bolt, ami nemcsak árulja a növényeket, de egy hatalmas és gyönyörű kerttel is büszkélkedik, mely különböző kiállítások és kertészeti csoportos foglalkozások színtere. Ezen kívül folyamatosan szerveznek különféle rendezvényeket is, legyen szó akár egy jógaóráról, vagy egy irodalmi estről. A kis kávézójába pedig betérhetsz egy finom reggelire, ebédre vagy sütire, napszaktól függően.

 1. Public Art Trails

Ha megismerjük a várost, rájöhetünk, hogy a helyiek túlnyomó része kedveli a művészeteket és a kultúrát. Ékes bizonyítéka ennek az a négy, szabadtéri, nyilvános ösvény, ami tematikus módon vezet végig a város művészeti értékein. Menj végig a Cultural Heritage Public Art Trail mentén, hogy felfedezd a történelmi és a helyi örökség részét képező épületeket és szobrokat, vagy ismerd meg a kortárs művészetet a Contemporary Art and Architecure Public Art Trail-en keresztül. Míg az Art and River Public Art Tail a folyó mentén, a Kangaroo Point Parkon keresztül vezet, addig a World Expo ’88 Public Art Trail a Brisbane ihlette műveket mutatja be az 1988-as Világkiállítás emlékére. 

rivertrail.jpg

 1. Pancake Manor

Ha te is palacsinta-imádó vagy, vagy csak hiányzik a palacsinta, keresd fel ezt a palacsintázót a Charlotte Street mentén! Igazán érdekes hely, hiszen egy átalakított katedrális belsejében van, ezért nem is sejtené az ember, hogy micsoda ínyencségek várják odabent. Ha este keresnéd fel a helyet, ugorj le a pincében levő Gold Knight bárba egy finom sörre!

palacsinta.jpg

 1. Northbrook Gorge

Ha a természetjárás szerelmese vagy, és szívesebben járnál be mások által még nem igazán felfedezett, kietlen tájakat, akkor haladt Brisbane-től északnyugatra, a Wivenhoe kilátó felé. Nem messze a kilátótól lehetőség van parkolásra, majd innen gyalog folytathatod tovább az utad a patak mentén felfelé. A szurdokokat egy körülbelül harminc perces séta után érheted el, a látvány pedig lenyűgöző. A túra során lehetőséged lesz mászni, úszni, a végén pedig édes lesz a pihenés a fentebb felsorolt, esti szórakozóhelyek valamelyikében.

1942.jpg

northbrook_gorge_samford_rock_pools_daguilar_moreton_bay_region.jpg

 1. Brisbane Ghost Tour

A cég Brisbane-t mutatja meg egy teljesen új szemszögből, a város rémtörténetei alapján, különféle elátkozott helyszíneken kalauzolja végig azokat, akik mernek jegyet foglalni rá. A foglalás során lehet választani a tematikus szellemtúrák, a temetős szellemtúrák, valamint a kisbuszos szellemtúrák közül, leghíresebb ezek közül a Toowong Cemetery-ben tartott szellemtúra, amit a cég csak úgy emleget, hogy Az Eredeti. Ennek során Queensland legnagyobb temetőjén keresztül vezetik a vállalkozókat, amit ők csak a Halottak Városának emlegetnek, és közben megosztják velük a valós alapokkal rendelkező, írásos bizonyítékkal alátámasztott helyi történeteket az itt nyugvó emberekhez kapcsolódó gyilkosságokról és nyugtalanító esetekről. Szerintünk egy ilyen túra után érdemes betérni a Gresham Lane egyik bárjába, hogy kicsit lenyugtasd az idegeidet, mielőtt visszasétálnál a szállodába!

letoltes.jpg

Kedvet kaptál, hogy megnézd ezeket is már amúgy is régóta a bakancslistádon Ausztrália? Nézd meg milyen programokat tudunk neked kínálni ahhoz, hogy költséghatékonyabban is eljuthass ebbe az izgalmas országba!