I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

10 izgalmas és szokatlan látnivaló Sydneyben

Már láttad a Sydney-i Operaházat, a Harbour hidat, a Bondi partot és most szeretnéd felfedezni Sydney kevésbé ismert oldalát?

Íme néhány tipp, amelyeket biztosan nem találsz meg a szokásos látnivalók listáján! Fedezd fel Ausztrália egyik legismertebb városának új arcát!

Paddington Reservoir Gardens

Még egy sydney-i lakosnak is meglepetés lehet, hogy Paddington közepén egy titkos kert található. A Paddington Reservoir Gardens a forgalmas Oxford út alatt található, ami felett az autósok anélkül haladnak át, hogy észrevennék.

A Paddington Reservoir Gardens-ben bámulatosan ötvözik a történelmi ipari épületszerkezeteket, pl. az acélt, a téglát, a fát, amit egy gondosan megtervezett kert ölel körül.

Az ingyenesen látogatható kert a nyüzsgő város közepén hívogató, hogy hátra dőlj és néhány pillanatra lelassíts. Alkalmanként művészeti kiállításoknak is otthont ad, így nem csak a természetben, hanem a kortárs művészet remekműveiben is gyönyörködhetsz.
 paddington_reservoir_garden.jpgforrás: Pinterest

Memory is Creation without End

Közvetlenül a város központjában található egy eldugott, a Cahill gyorsforgalmi út alatt, távol a nyüzsgő gyalogosforgalomtól egy kis szabadtéri kiállítás. Ahhoz, hogy megtaláld, tudnod kell, hogy ott van és hol keresd. Gyalogosan megközelíthető, ha a Macquarie utca felől érkezel, közel a Circular Quay-hez.

Különös gyűjteménye található itt meg az egyes épületelemeknek, úgy mint pl. oszlopfejek, domborművek, azaz a „Memory is Cration without End”, ami a klasszikus régészetre emlékezetet, gondolj csak az Olimpiára és a Római Fórumra. Itt Sydneben, ezek valójában lebontott régi épületek és Pyrmont-híd maradványai. Összességében ez a látnivaló Kimio Tsuchiya kevésbé ismert művész alkotása, egy emlékmű a város körül megtalálható funkciójukat vesztett/elhagyott épületről.

memory_is_creation_without_end.jpgforrás: City Art Sydney

Waverley temető

A híres Bondi - Coogee séta mentén a Waverley temető, csak egy a sok látnivaló közül. Viszont azért, hogy a temetőben megőrizzék a békét és a nyugalmat, a helyi önkormányzat a temető határain kívül építette meg a sétány ezen részét potom egy millió dollárért. 

Emellett persze a megfelelő tisztelettel és óvatossággal érdemes egy rövid kitérőt tenni a síremlékek között, ahonnan a világ egyik leggyönyörűbb kilátása tárul elénk. Ezen felül a Waverly temető számos kőfaragók által kézzel készített, művészi és részletgazdag családi sír otthona, amelyeket szintén érdemes művészi szemmel szemügyre venni.

waverley_temeto.jpgforrás: pinterest

Street art Newtown-ban

Newtown valószínűleg a leggazdagabb művészeti övezet Sydneyben, kezdésként ehhez elég csak a newtown-i városháza körül tenned egy kört. A falakat festmények és plakátok borítják, néhányuk akár több méter magas. Meghökkentő lehet, hogy az önkormányzat szabad utat ad a művészeknek az ilyen jellegű önkifejezésre, bár valószínűleg inkább feladták a harcot egy megnyerhetetlen csatában és igyekeznek jófejek lenni.

Ha egy Sydney-i street art felfedezőútra indulnál, akkor pl a Newtown és Darlinghurts utcái tökéletesek erre a célra, de egy sétatúra keretein belül is felfedezheted a környéket (ilyen sétatúrát fogunk ajánlani a hamarosan megújuló weboldalunkon!)

graffiti-in-newtown-sydney-1440x1920.jpg

Sydney halpiac

A sydney-i halpiac akár a szemünknek is egy igazi lakoma. A kültéri halászflottától a piaccsarnokokban található legkülönlegesebb tengergyümölcsei is megtalálhatóak, ami egy hétköznapi napon nem látható. A halpiaci látogatás akár össze is köthető a gyönyörűen felújított kikötőben tett sétával, Balmain felé.

Bundeena

Egy különleges kis hely Sydney-ben, egy közel 2000 fős közösség, ami az évek során számos művészt vonzott.

Ideális egynapos kirándulás, Porthacking déli oldalán, Cronulla és Bate Bay-el szemben, körülölelve a Királyi Nemzeti Parkkal. Akár tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, Cornulla irányába vonattal, majd komppal a part másik oldaléra. Mi vár rád ott? Egy nyugodt kis falu, rengeteg galériával, családbarát stranddal és piacokkal.

Vaucluse House

Érdekel milyen is lehetett Sydney a gyarmatosítás idején? Számos múzeumot találhatsz a városban, amivel jobban megismerheted a történelmét. De ha valami igazán különlegesre vágysz ebben a témakörben, nézz be a Vaucluse ház birtokára, ahol a történelem ismét megelevenedik.

A házat William Wentworth politikus építette, amit egy szépen karbantartott kert övez. Pillants be egy gyarmati ház mindennapjaiba, majd piknikezz egyet a Nielsen Parkban vagy teázz egyet.

vaucluse_house.jpgforrás: Sydney Living Museum

Rouse Hill House &Farm

Egy újabb kevésbé ismert ház Sydney északi részén, a Rouse Hill, ami az elegáns Vaucluse háztól teljesen különböző.

Ez az egykori farm, egyike volt az elsőknek ezen a területen. Számos melléképület, istálló veszi körül, amik rengeteg történetet mesélhetnek el. Az épületet eredeti állapotában tartják fenn, mióta az utolsó család az 1990-es években kiköltözött. A megfakult tapéta, a repedezett padló és az oldtimer teherutók hangulatával igazi időutazásban lehet részünk.

rouse-hill-house-farm_png_thumb_1280_1280.pngforrás: sydney.com

Catmosphere

Egy igazán különleges kávézó macskabarátoknak. Térj be barátaiddal az űrmacskákhoz egy kávéra, vagy egy jógacsoporthoz. Remek kezdeményezés, ami nem mellesleg támogatja a kiscicák megmentését és új otthont találni nekik.

catmosphere-cafe-sydney5.jpgCathmosphere

Bare Island Fort in Botany Bay

Egy lenyűgöző és fontos történelmi helyszín, egészen az 1800-as évekig húzódik a múltja, amikor attól tartottak, hogy más gyarmati erők is megtámadják a várost. Az erődöt később háborús veteránok otthonává alakították.

Az erőd körüli területet La Perouse néven ismert, azon francia után tisztelegve, aki Phillip kapitány után néhány nappal érkezett, aki már addigra felállította táborát. Ha időben érkezik, ma Ausztrália lehet, hogy francia lenne. Pár hónappal később egyébként az említett úriember, Laperouse eltűnt valahol a Csenden óceánon.

De máshonnan is ismerős lehet, az erőd szerepelt a Mission impossible 2. részében is.

Vasárnaponként a Bare sziget idegenvezetéssel látogatható.

800px-bare_island_fort_la_perouse.jpgforrás: wikivoyage.org

Hamarosan megújul weboldalunk, ahol számos infót és érdekességet, útvonalat és programtervet találhattok majd, de addig is, ha Ausztráliába vágytok nézzétek meg jelenlegi programjainkat, amelyek segíthetik utazásaitokat! 

süti beállítások módosítása