I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Új szelek fújnak a tanulóvízumok területén

644382-7.jpg

Akik nyomon követik az ausztráliai lehetőségeket, azok már tudják, hogy július 1-től mindig valami változás várható. Pontosan egy hét múlva ismét új szabályokkal kell szembesülni, de most az ausztrál hivatal a tanulóvízumok rendszerét vette szárnyai alá.

Az eddigi rendszer szerint különböző vízumalosztályok voltak a különböző szintű tanulmányi célokhoz, az őszinte tanulmányi szándékról való meggyőzés pedig az országokon alapuló keretrendszer szerint valósult meg kisebb-nagyobb eltéréssel és szerencsével.

Azt már biztosan tudjuk, hogy ennek vége. Az egyszerűsítés kedvéért csupán 1 vízum lesz elérhető azok számára, akik tanulmányokat kívánnak Ausztráliában folytatni, a tanulmányi szinttől függetlenül. Ennek véleményem szerint nincs nagy jelentősége, legalább nem lesz esélyünk elírni a jelentkezési lapon a számát a vízumrengetegből.

Ami viszont sokkal izgalmasabb rész lesz, hogy mostantól az új keretrendszer szerint nem csak az országok alapján lesz meghatározva azon kritériumok listája, amivel a bevándorlási hivatalt is meg kell győzni, hanem az oktatási intézmény besorolása is sokat fog számítani. A matekot hagyjuk, hogy csűrik-csavarják a kis mátrixukat, a lényeg, hogy előre abszolút nem fogjuk tudni, hogy melyik suli milyen megbízható a hivatal szemében és éppen mit lesz kedve bekérni bizonyításként (anyagi fedezet, angol nyelvvizsga, stb).

Persze néhány beadás után már látni fogjuk, hogy A sulit szereti a hivatal és Magyarország is mondjuk a szíve csücske és jobban járunk, mintha B suliba jelentkeznénk, de félév múlva a résztvevőket újra felülvizsgálják különböző szempontok alapján és kezdhetjük elölről az egész lottózást.

Egy biztosabb út látszik: ha minden vízumkérelemnél felkészülünk az alapelvárásra, ami ugye az anyagi fedezet, illetve az őszinte tanulási szándék bizonyítása.

Hogy fog ez július 1-től kinézni? Nos, a fedezeti összeget nem meglepő módon tovább tolták egy kicsit, így jövő pénteken már 19 830 AUD-nak megfelelő fedezeti összeget kell felmutatnia egy évre előre a főkérelmezőnek. Családok esetén ez nyilván bővül a hozzátartókra vonatkozó összegekkel. Továbbra is bizonyítani kell a származást, ami egyébként jöhet szülőktől, rokontól, de a "haverom haverjának a haverja" adta kölcsön típusú pénzeket már nem fogják figyelembe venni.

Az őszinte tanulási szándék bizonyítása....mind tudjuk, hogy nagyon gyakran a tanulóvízumot használják arra, hogy a későbbi letelepedéshez alapon teremtsenek. Úgyhogy biztos van és lesz is, aki hangosan felröhög, amikor ebbe belegondol, de nincs mese, ezt bizony bizonyítani kell, ha ki akarunk menni. Itt egyébként a jelentkező országának gazdasági hátterét, a jelentkező otthoni lehetőségeit, Ausztráliával kapcsolatos próbálkozásait és személyes kötődéseit fogják vizsgálni.

Szóval lesznek azért változások, érdekes helyzetek, de nagy meglepetés nincs mögötte, eddig is felkészültünk a vízumbeadásokra, csak amíg eddig mondjuk komiszkodhattunk a felsőoktatási tanulmányokkal, most még nem ismerjük a játékterünket. De legalább a papírhalmaztól megszabadulunk, mert minden vízumkérelem online fog bemenni.

Egy hét múlva okosabbak leszünk, de ha már most van kérdésed, ne habozz feltenni.

süti beállítások módosítása