I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

5 érdekes sztori Ausztrália történelméből

http_prod_static9_net_au_media_2016_03_22_14_52_vintage01cats.jpgGetty Images

Habár még néha maguk az ausztrálok is azt képzelik, hogy unalmas a történelmük és nincsenek jó sztoriaik, ez azért korántsincs így. Számos olyan érdekesség vagy történet maradt fent az ausztrál múltból, akár fényképpel is alátámasztva, amely azt bizonyítja, hogy a világ azon szegletében is éppúgy felbukkanak a hihetetlen vagy érdekes történetek, mint bárhol máshol a világban. Most hoztunk nektek 5 olyan históriát, amit eddig még biztos nem hallottatok Ausztráliáról.

1. A Harbour Bridge világhíres macskái

Az ikonikus híd az 50-es és 60-as években macskakolónikáknak adott otthont, akik legfőképpen a Pylon kilátó körül szerettek lébecolni. Világhírű macskáknak egy 60-as évekbeli turisztikai brossúra nevezte őket, merthogy legalább akkora látványosságok voltak a cicák, mint maga a kilátó, amelyet a macskák tulajdonosa nyitott meg. A négylábúak a George, Bridgette és Pylon nevet viselték. A fenti képen George látható :).

2. A halott bandita és a sajtófotó esete

Ausztrália első sajtófotóját csak nagyon nagy jóindulattal lehetne merésznek nevezni. A kép ugyanis a halott banditát, a híres Kelly banda tagját, Joe Byrne-t ábrázolja, akit egész egyszerűen már holtában feltámasztottak a rendőrörs ajtajába és lefényképezték. 

http_prod_static9_net_au_media_2016_03_22_14_52_vintage02bushranger.jpgState Library of Victoria

3. Ausztrália első transznemű férfijának szomorú története

Az 1870-es években egy melbourne-i elmegyógyintézetben hatalmas botrány lett, amikor egy ott kezelt férfiról egy fürdetés alkalmával kiderült, hogy valójában nő. Ez önmagában sokkolta az akkori sajtót, pláne, hogy kiderült, hogy a beteg már 20 éve férfiként élt. Edward de Lacy Evans háromszor már megnősült és feleségei valószínűleg tisztában voltak azzal, hogy "férjük" valójában nő, bár harmadik felesége ezt tagadta. Edward eredetileg Ellen volt és Írországból hajózott Melbourne-be az 1850-es években, majd 20 éven keresztül élt és dolgozott férfiként és elég férfias szakmákban. Az elmegyógyintézetbe depresszió miatt került, miután nevére vette harmadik feleségének gyermekét, aki valószínűleg sógorától fogant meg. Az elmegyógyintézeti időt követően szinte látványosságként kezelték amellett, hogy mélyen elítélték a társadalom és a feleségei becsapásai miatt. A "népszerűsége" ellenére szegényházban halt meg az 1900-as évek legelején, nőként élve le az utolsó 20 évét.

http_prod_static9_net_au_media_2016_03_22_14_52_vintage03trans.jpgState Library of New South Wales

4. A Sydney Harbour Bridge eredeti tervei

A ma álló, ikonikus Harbour Bridge-re számos más terv is született és az egyik legradikálisabb mindközül az, amelyet F. Ernest Stowe tervezett 1922-ben. A 3 ágú monstrum tervét a Sydney Morning Herald-ban mutatták be, de a kormány szigorúan elutasította ezt a nagyon radikális tervet annak ellenére, hogy a tervező mindent megtett, hogy bebizonyítsa, hogy a terve rendkívül olcsó és környezetkímélő lenne. A híd 3 ága Balmaint, Balls Head-et és Miller's Pointot kötötte volna össze, középen a Kecske Szigettel. A megvalósult dizájnt két évvel később fogadták el.

http_prod_static9_net_au_media_2016_03_22_14_52_04vintagebridge.jpgSydney Morning Herald

5. Az I. világháborús, becsempészett árva

1918 karácsonyán az ausztrál repülő hadtest egyik szerelője barátságot kötött egy francia árvával, akit kezdetben Henrinek, majd Diggernek hívtak. A szerelő és a szintén ott szolgáló testvére úgy döntött, hogy visszatértükkor nem hagyják a kisfiút magára és először egy zsákban csempészték fel az Angliába tartó hajóra, majd onnan egy Ausztráliába tartó hajóra vitték fel. A kisfiú 9 nap után bukott le, de szerencsésen megúszta a feljelentést a testvérpárral együtt, akik börtönbe is kerülhettek volna csempészetért. Ausztrálilába érve a kormány hozzájárult, hogy a testvérpár egyik tagja örökbe fogadja Diggert, aki 5 évet töltött a családban. 5 év után viszont Melbourne-be költözött, hogy irodistaként, majd később repülőgép szerelőként folytassa életet, akárcsak mostohaapja. Sajnos a történet kegyetlen véget ért, 4 melbourne-i év után Digger motorbalesetben életét vesztette, sírja a melbourne-i Fawkner temetőben van. 

http_prod_static9_net_au_media_2016_03_22_14_52_vintage06sack.jpgAustralian War Memorial

Ha pedig nemcsak érdekes történetekre vágysz, hanem felfedeznéd Ausztráliát is, ne feledd, február 21-től újra lehet turistaként odautazni. Ehhez pedig csekkold a beutazási feltételeket oldalunkon! Ha segítségre van szükséed a vízum vagy a programszervezés kapcsán, írj nekünk bátran!

süti beállítások módosítása