I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

19+1 tuti hely, amit mindenképpen keress fel, ha Melbourne-ben jársz!

skyline_melbourne_vic.jpg

Ausztrália „legeurópaibb” városának, az ausztrál sport fővárosának és a rókák városának is mondják Melbourne-t, 2011-ben pedig elnyerte a világ legélhetőbb városa címet, amelyet azóta többször meg is újított. Akárhogy is, az biztos, hogy Melbourne tele van meglepetésekkel és érdekes helyekkel, amik csak arra várnak, hogy felfedezd őket, ha erre visz az utad!

Ha készen állsz a kalandra, akkor az alábbi 19+1 érdekes és lenyűgöző helyet semmiképpen se hagyd ki!

  • Yarra River

A folyó és partja egyike Melbourne ikonikus helyeinek, amit mindenképp meg kell tekintened és be kell járnod, ha a városban jársz. A folyó rengeteg programot kínál, partján számos attrakciót felfedezhetsz, vagy megállhatsz egy jó piknikre vagy BBQ-ra is, de részt vehetsz a számos különféle fesztiválon is, amik itt kerülnek megrendezésre, például a Moomba Festival vagy a Dragon Boat Festival. Ha romantikus programra vágysz, hajózd végig a folyó egyes részeit, de bizonyos cégeknél még gondolát is bérelhetsz, de ha testmozgásra vágysz, bérelj kerékpárt és járd végig a Yarra Trail-t.

  • Great Ocean Road

Ausztrália egyik leghíresebb útjának kezdete alig egy órányira van Melbourne-tól, így kihagyhatatlan úti cél, ha a városban jársz. Az út 243 kilométerén számos nevezetes helyet megtekinthetsz a part mentén, ha pedig nem szívesen vezetnél ennyit, vagy nincs autód, számos szervezett túra közül választhatsz, amik Melbourne központjából indulnak és egy napot vesznek igénybe. Itt van a híres 12 Apostol is (ami amúgy nem is 12 :)), semmiképpen sem ajánlatos kihagyni ezt az élményt!

618105.jpg    134361-2_1.JPG    

  • Queen Victoria Market

Ez a piac, ami 7 hektáron terül el, nemcsak South Hemisphere legnagyobb szabadtéri piaca, de egyben Melbourne kiemelkedő turisztikai attrakciója, és valóságos Kánaán azoknak, akik szeretik a friss, különleges, ritkán beszerezhető ételeket.

 queen_victoria_markets_melbourne_vic_1.jpg

  • Birrarung Marr

A Yarra folyó mentén fekszik ez a viszonylag új, modern park, ami lépcsőzetes elrendezésének köszönhetően három völgyteraszra osztható. A park otthont ad számos rendezvénynek, fesztiválnak, parkjaiban pedig számos szobor és műalkotás tekinthető meg, amik az aboriginal kultúra sajátosságait mutatják be.

  • Eureka Tower

Ha szívesen megnéznéd a várost majdnem 300 méteres magasságból, mássz fel az Eureka Tower 88. emeletére. Nevét egy aranyláz korabeli lázadóról kapta, a története pedig megmutatkozik a torony színeiben is: az aranyszínű tetőrésze szimbolizálja az aranyat, a benne levő piros pedig a forradalom alatt folyt vért. Ha pedig mered, akkor állj be a The Edge nevű kis üvegkockába, aminek oldalai teljesen opálos színűek egészen addig, amíg a kocka ki nem tolódik az épületből. Ekkor az üvegfalak ismét átlátszóvá vállnak, a benne lévők pedig teljes, alsó, felső és oldalsó panorámát kapnak a város felett.

  • Carlton Gardens

Ez a gyönyörű kert nem hiába lett a Világörökség része, hiszen mind esztétikailag, mind kulturálisan és biológiailag kiemelkedő értéket képvisel. Mindegy, hogy bejárod a benne levő Melbourne Museum-ot, vagy a Royal Exhibition Building-et, vagy beülsz egy IMAX Mozira, esetleg csak gyönyörködsz a kert stílusos elrendezésében, csobogó szökőkútjaiban, az biztos, hogy megéri előkészíteni a kamerád!

royal_exhibition_building_melbourne_1.jpg

  • Cook’s Cottage

A Fitzroy Gardens-en belül helyezkedik el ez a kis ház, ami Captain Cook’s Cottage néven is emlegetnek. Ausztrália legrégibb épületének tartják számon, érdekessége, hogy eredetileg Angliában épült fel, majd lebontották, és a beszámozott téglák alapján építették újra itt, Melbourne-ben, így a kis ház egy különleges időutazást rejteget a látogatók számára.

cooks_cottage.jpg

  • Proud Mary’s

Ha szívesen beülnél valahova, de többre vágysz, mint egy átlagos kávézó, akkor látogass el ebbe a kávéboltba, ahol nem csak egy jó kávét és egy finom ebédet fogyaszthatsz el, de jobban beleáshatod magad a kávékészítés rejtelmeibe a szombat reggel megrendezett, ingyenes kávékóstolással egybekötött mini-előadáson. Ha pedig ízlett a kávé, vagy te is kipróbálnád a különféle technikákat otthon, akkor a boltban mint a saját pörkölésű kávébabokat, mind az otthoni felszerelést megvásárolhatod.

  • Lantern Ghost Tour

Többféle stílusú és tematikájú túra közül választhatsz, ha úgy döntesz, hogy felfedezed Melbourne-t egy teljesen más, igazi vérfagyasztó séta keretein belül. A túrák során megtudhatod Victoria állam történelmi épületeinek sötét titkait, börtönök, kastélyok, elmegyógyintézetek és a legsötétebb utcák kínálnak tökéletes alkalmat arra, hogy megtaláld a szellemjárta helyeket.

  • Stomping Ground

Próbáld ki Melbourne egyik kedvenc sörét, egyenesen a sörfőzdéből! A város szívében levő gyárban és csarnokában részt vehetsz egy túrán is, utána pedig beülhetsz egy jó vacsorára és egy pár korsó csapolt sörre!

  • St Kilda Beach

A strand és a hozzá tartozó partszakasz egy olyan hely, ahová muszáj elmenned, ha Melbourne-ben jársz. Nyüzsgő, élénk világa minden téren szórakozást nyújt, nappal felfedezheted a partmenti bárokat, a Sea Baths beltéri sósvizű medencéjét, vagy a Luna Park hullámvasútjait, hódolhatsz a kedvenc vízisportjaidnak, vagy csak süttetheted magad a parton. Miután megnézted a bámulatos naplementét, fedezd fel a parton tanyázó pingvineket, melyek naplemente után jönnek elő, vagy vegyél részt az egyik élőzenés rendezvényen!

st_kilda_melbourne_vic_2.jpg

  • The Big Hoo-Haa

Minden pénteken meghallgathatod Melbourne leghosszabb és leghíresebb improvizációs stand-up comedy estjének fellépőit a Butterfly Club nevű bárban. A humoristák igényes poénokkal, töménytelen mennyiségű humorral, a közönséget bevonva, önálló előadásokkal vagy kabaréjelenetekkel szórakoztatnak egy egész estén át, fejenként 30 ausztrál dollárért.

  • Puffing Billy Railway

A Dandenong Ranges bámulatos vonulatai között visz végig ez a gőzmozdony által vontatott kisvasút, ám egy egyszerű útnál többet kap az, aki befizet a vasút valamelyik tematikus programjára. A családosok felszállhatnak a Thomas, a gőzmozdony által vezetett vasútra, a párok elfogyaszthatnak egy romantikus vacsorát a kabinokban, élő zene kíséretével, a baráti társaságok között pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Murder Mystery Night, ami egy igazi Agathy Christie regény helyszínévé változtatja a kisvasútat.

puffing_billy.png

  • Legoland Discovery Centre

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk ezt a játszóházat, ami kizárólag fiatalságunk kedvenc játékára, a Lego-ra épül. Bejárhatod a Miniland interaktív Lego városát, nézhetsz egy Lego filmet a 4D-s moziban, vagy részt vehetsz a gyárlátogatáson, ahol megtudhatod, hogyan és milyen technológiával készítik a Lego téglákat.

Egy egésznapos kikapcsolódást jelent, ha ellátogatsz a Melbourne-tól 90 percre fekvő kis szigetre. Még hajóra sem kell szállnod, hiszen a szigetre át lehet autózni is, ott pedig megtekintheted a kis pingvineket a Penguine Parade mentén, vagy jegyet válthatsz a Koala Conservation Centre-be, hogy természetes élőhelyükön kapd lencsevégre a cuki koalákat. Ha pedig megpihennél, térj be a Harry’s nevű öbölmenti étterembe egy friss, helyi hozzávalókból készült ebédre!

  • Hosier Lane

Ha valami egyedi programot keresel, vagy csak szereted a falfirkákat, akkor járd végig ezt a kis utcácskát, tele graffitikkal. Nézd meg a folyton változó, kisebb-nagyobb művészeti alkotásokat, és ha szerencsés vagy, még el is csíphetsz egy művészt munka közben!

634704-56.jpg

  • Warburton Redwood Forest

Ha már felfedezted a Yarra River-t, vedd az irányt a Melbourne szélén elhelyezkedő Yarra Valley felé, ahol többféle aktív pihenés közül választhatsz. Bérelhetsz kerékpárt és bejárhatod két keréken a Yarra Valley-t, vagy megnézheted a Warburton Redwood Forest hatalmasra nőtt kaliforniai vörösfenyőit. Esküvőre készülő pároknak remek helyszínlehetőség egy lagzi előtti fotósorozat megörökítésére!

  • Ponyfish Island

Ha olyan helyet keresel, ami különleges, vízparti, de alkalmas arra, hogy elfogyassz egy finom ebédet és koktélt, akkor keresd fel ezt a kis bárt! Hogy hol? A Pedestrian Bridge alatt, a Yarra folyó közepén, egy kis szigeten! Kötelező célpont a különlegességek és a kalandok kedvelőinek, és ha már erre jársz, járj utána a legendának, miszerint a ponyfish egy legendás lény, ami a folyóban lakik.

  • Werribee Open Range Zoo

Melbourne-től nem messze, kelet felé található ez a nem hagyományos állatkert. Az állatkert lakói, az elrendezése és a programjai is Afrikát idézik meg. A látogatók felszállhatnak a naponta többször induló buszokra, melyek az állatkerten viszik őket körül, és bemutatják a főbb állatokat, valamint meghallgathatják a különféle állatok gondozóinak előadását. Ha valami különlegesre neveznél be, vegyél részt az Off Road Safari programon, egy 90 perces körúton, ahol vad körülmények között találkozhatsz rinocéroszokkal, zsiráfokkal, és még rengeteg érdekes állattal és növénnyel.

tiger-on-log.jpg

  • Secret Foodies

Szereted a meglepetéseket és a jó ételeket? Váltsd meg a jegyed erre a vacsorára, amiről sosem tudhatod, hogy éppen aznap este hol rendezik meg. A vacsora napján kapott üzenetből fog számodra kiderülni az aznapi vacsora helye és tematikája, így a teljes programot egyfajta rejtély és izgalom veszi körül.

A fentieken kívül természetesen számos klassz program vár rád Melbourne-ben, napestig tudnám folytatni a felsorolást, mert a személyes kedvenceim még benne sincsenek. Ha további szuper dolgokat szeretnél még tudni Ausztráliáról, olvasgasd a többi bejegyzésünket is, de ha speciális kérdésed lenne Ausztráliáról, keress minket nyugodtan!

Képek forrása
- Tourism Australia
- Instagram (Puffing Billy Railway)

süti beállítások módosítása