I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

20+1 felfedeznivaló Ausztráliában - újra nyitva!

634193-56.jpgForrás: saját kép

Nagyon régóta vártuk azt a pillanatot, amikor újra van lehetőségünk Ausztrália felé venni az irányt. Számos családtag vagy kalandor örül a hírnek, hogy február 21-től újra megnyitja kapuit Ausztrália és várja a turistákat is. Persze ne legyenek illúzióink, az utóbbi két évünket meghatározó állapot persze itt szab még feltételeket, de legalább a lehetőség újra a miénk!

Ausztrália egy távoli kontinens, természetes tehát, ha tele lesz meglepetésekkel azok számára, akik először utaznak az országba. A legtöbb ilyen meglepetés azonban olyan, amire az utazó amúgy is számít, hiszen része az ország imázsának, ilyen például az érdekes állatvilág, az izgalmas gasztronómia, vagy a különleges természeti képződmények. Ebben a cikkben bemutatjuk nektek David Whitley gyűjteményét, azaz 20 olyan meglepő dolgot, amire nem készülhetsz fel az általános prospektusokból.

A Sydney Kikötő méretei

Amikor az utazó elképzeli, hogy elkészíti azt a bizonyos fotót magáról a Sydney Kikötőben, akkor elképzeli a hatalmas Operaházat, és a távolban a Sydney Harbour Bridge-t, ami a város két nagy nemzetközi ikonja. Meglepő lehet tehát, hogy sokan arról számolnak be, hogy a való életben az Operaház sokkal kisebb, mint amilyennek a fotókon látszik, és nem olyan vakítóan fehérek a „vitorlái”, inkább bézses árnyalatúak. A híd viszont sokak szerint impozánsabb, mint amilyennek beállítják a képeken.

A távolságok

Könnyű elfelejteni, hogy Ausztrália nem csak az a kis pötty a térkép jobb alsó sarkában, hanem egy hatalmas kontinens. Számos utazó, aki először megy oda, hajlamos lebonyolítai az egész kontinens bejárását egy két-három hetes túra keretében. Így nem csoda, ha sokan abba a hibába esnek, hogy összecsapják az egész utat, és a legtöbb idejüket utazással töltik. Érdemesebb tehát kiválasztanod azokat a látnivalókat, amik számodra kihagyhatatlanok, és azokra több időt szánni, és nem csak futólag érinteni őket.

A két terület között elterülő nagy „semmi”

Nálunk, Európában megszokott az, hogy két város között a távolság még ha nagy is, akkor is van köztük pár kisebb település, egy-egy ipari park, és nem kell effektíve sokat utazni ahhoz, hogy eljuss a következő városba. Ausztráliában azonban nemcsak a távolság nagy, de a masszívan érezhető a határvonal a városi nyüzsgés és a köztes részek érintetlen tájképe között. Ahogy kilépsz a városból, máris a vadonban találod magad az országúton, és szinte nem is látsz semmi mást egészen addig, amíg át nem érsz a következő lakott területre.

Az évszakok

Ha Ausztráliára gondolsz, biztosan az első, ami eszedbe jut, az állandó napsütés és meleg, száraz idő. Ez egy elég gyakori tévhit, mivel senki sem gondol bele, hogy attól, mert Ausztrália a déli féltekén van, még ugyanúgy megtalálhatók a különbségek az évszakok között. Az ország nagy területe révén az időjárási viszonyok gyakran eltérőek országon belül is, így nagyon fontos, hogy utánanézz, hogy milyen évszak uralkodik ott, amit meg szeretnél látogatni, és erre megfelelő módon felkészülj. Például amikor a déli féltekén nyár van, akkor az időjárás pont optimális Sydney-t meglátogatni, de a Nagy Korallzátonynál inkább esős napok fognak rád várni.

Mekkorák is a kenguruk?

Ha Ausztráliába látogatsz, biztosan elképzeled, ahogy az öledben simogatsz egy cuki kis kengurut. A főleg keleten fellelhető szürke kenguruk sokkal        nagyobban és zömökebb kinézetűek, mint ahogy sok turista elképzeli őket. A vörös kenguruk pedig még nagyobbak, de természetesen ettől még az összes kenguru nagyon cuki, csak vigyázni kell velük, mert erősebbek nálunk.

A wombatok verik a koalákat

Ausztrália másik ikonikus állata a koala, és egyértelmű, hogy mindenki odavan értük, még akkor is, ha kicsit élesebb a karmuk, mint azt gondolnánk. Sajnos csak Queensland területén lehet őket megölelgetni, de ne aggódj, ha épp nem arra jársz, és meglátsz egy wombatot, akkor attól is begyűjtheted a napi cukiság-adagod. Ezek a kis rövidlábú, tömzsi kis állatok egyre népszerűbbek Ausztrália-szerte, nem meglepő hát, hogy 2005-ben a wombatok nem hivatalos ünnepnapjának kiáltották ki október 22-ét.

A természeti területek rangsorolása

Ausztráliában szokás minden zöld területet nemzeti parkként feltüntetni. Sokan úgy gondolják, hogy ez túlbuzgóságból adódik, de aztán ha bejárják őket, akkor belátják, hogy tényleg csodálatosak. Érdekes belegondolni, hogy ha Európába helyezkedne el egy-két Ausztráliában lévő, a turisták által kevésbé ismert nemzeti park, például az Oxley Wild Rivers Nemzeti Park, akkor az valószínűleg egy nagyon híres, tömegek által látogatott attrakció lenne.

Ismeretterjesztő jelzőtáblák

Ausztrália sosem unalmas, és ez éppen azért van, mert nem hagyja, hogy bármelyik nevezetessége is unalmassá váljon. Nem csoda tehát, hogy még azok a kevésbé ismert, turisták által gyérebben látogatott ösvények vagy látványosságok is tele vannak érdekes és informatív táblákkal, melyek elmagyarázzák az attrakcióval kapcsolatos tudnivalókat, érdekességeket. Habár a természeti csodák önmagukban is lenyűgözők, az ország mindig ad egy kis pluszt az utazónak.

A csatlakozók

Mielőtt Ausztráliába indulsz, mindenképp győződj meg róla, hogy van-e nála megfelelő, és elegendő mennyiségű adapter. Sokan azt hiszik, hogy a történelmi okokból adódóan az ausztrálok is a brit csatlakozókat használják, pedig saját típusú konnektorok vannak. Ezek hasonlóak az Amerikában használtakhoz, kivéve, hogy az alsó két szára befelé fordul, ’V’ alakot formálva.

A Foster sör imádata egy sztereotípia

Mindenki úgy emlegeti a Foster sört, mintha az átlag ausztrál férfi másra se vágyna, mint hogy hátra dőljön a strandon, egy hideg doboz Foster sörrel a kezében. Ez a gondolat a márkahűségről nyolcvanas években terjedt el, amikor is volt egy brit reklám, amiben Paul „Crocodile Dundee” Hogan anekdotázott arról, hogy ez a lager mennyire népszerű otthon. A Queenslandi lakosok ugyanakkor imádják a Castlemaine XXXX sört, ami miatt az ország többi részén élők igencsak furcsán néznek rájuk.

A céklamánia

Ha Ausztráliában jársz, bármit is rendelsz, cékla nélkül kérd, még akkor is, ha a menün nincs feltüntetve, hogy az étel céklával lenne. Valami furcsa ausztrál beidegződés következtében nem csak hogy elfogadott, de kötelező minden szendvicsbe vagy hamburgerbe hatalmas céklaszeleteket pakolni. Céklát kedvelő utasok előnyben!

A hozzávalók minősége

Az ausztrál gasztronómia nem hiába híres szerte a világon. Ez mind a sokszínűségének, mind az alapanyagok jó minőségének köszönhető. Épp ezért étkezz bármilyen kis bárban, bármilyen eldugott helyen, érezni fogod a minőséget. Próbáld ki!

Az olcsó thai kaja

Ausztrália elfogadó ország, ezt mutatja a rengeteg bevándorló is. Nem könnyű eljutni odáig, hogy valaki bevándorló lehessen ott, az igaz, viszont akinek sikerül, azt elfogadják. Mi lenne jobb példa erre, mint hogy mekkora hajlandóságot mutatnak a világ különböző konyháinak integrálására!? Ha az országba utazol, meg fogsz lepődni a thai éttermek mennyiségén és az olcsó árakon.

BYO: Bring Your Own – azaz, hozd a magadét!

Olcsóbb éttermekben meglepő szokás az, hogy egy pár dollárért behozhatod a saját üveg borod a vacsora mellé. Nem gondolná az ember, hogy ez nyereséges ötlet az éttermek részére, de újabb példája az elfogadásnak, és annak, hogy nem mindenkinek az a célja, hogy minél több profitot csináljon.

A megosztottság sport terén

Ha több időt töltesz Ausztráliában, mint egy pár nap, és módodban áll kötetlen beszélgetésbe mélyedni pár helyivel, tereld a témát a sportra! Általánosságban elmondható, hogy olyan sportokat néznek és játszanak, amik senki mást nem érdekelnek a világon, és hab a tortán, hogy képesek vitatkozni azon, hogy melyik sport a legjobb ezek közül. Victoria, Dél-Ausztrália és Nyugat-Ausztrália például az ausztrál focira esküszik, de Queensland és Új-Dél-Wales a rögbit imádja.

A borravaló kérdése

Sok országban hozzáadják a számlához a borravaló összegét, akkor is, ha tetszett a kiszolgálás, és akkor is ha nem. De általánosságban elmondható, hogy minimum csúnyán néznek, ha nem adsz semmit, vagy csak minimális mennyiséget. Az ausztrálok ellenben senkitől nem várják el, hogy borravalót adjanak, és biztos, hogy nem fognak kinézni, ha anélkül távozol.

Téged is úgy fognak hívni, hogy „mate”

Ha szeretnek, ha nem, ha ismernek, ha nem, akkor is rád fogják aggatni a „mate” szót. Ez magyarul annyit tesz, mint pajtás, cimbora, és általában az fejezi ki az általad érzett szimpátiájukat, hogy minél tovább nyújtják el az „a” betűt.

„Pokie”

A szó, hogy „pokie” a pókergépre és egyéb játékgépre vonatkozik. Általánosan elterjedt, hogy minden bárban legyen egy játékra kijelölt terület, ahol a lelkes játékos szórhatja a pénzét bele a gépekbe. Sok ausztrál van ezek ellen, mivel függőséget okoznak és általában pénzkidobás, de a vendéglátóipar súlyos pénzeket tesz zsebre, hála ezeknek a gépeknek.

Az ausztrál szleng

Biztosan sokként fog érni, hogy a gimnáziumban, vagy egyéb nyelvórákon tanult angol merőben eltér attól az angoltól, amit a helyiek beszélnek. Ne ijedj meg, ezt könnyen meg lehet szokni, ráadásul az ausztrálok nagyon megértők a riadt turistákkal szemben, nem jelent nekik gondot lassan és érthetően elmagyarázni, amit nem értettél.

A történelem

Sokan úgy gondolják, hogy Ausztráliának – mivel hogy nem egy többezer éve fennálló államról van szó – nincs történelme. Egyszerűen csak arról van szó, hogy nem eléggé ismert. Sajnos az általános történelemoktatás nem terjed ki nagy mértékben Ausztráliára, inkább a természeti különlegességei miatt szokták kiemelni a kontinenst. A valóságban azonban elmondható, hogy ha egy történelmi attrakciót látogat meg az utazó, akkor részletes és mindenre kiterjedő történelmi információkat és figyelemre méltó legendás történeteket ismerhet meg. Az Első Flotta története, a Burke és Wills expedícó, vagy a Batavia hajószerencsétlenség legendája mind olyan tényeket tár elénk, amiért érdemes utánuk járni, és akkor még nem is említettük a több tízezer éves Aboriginal kultúrát!

+1 Az árak

Általános sztereotípia, hogy Ausztráliában az emberek gazdagok, mindenkinek van pár jachtja és egy óceánparti villája. Ez részben igaz, Ausztráliában tényleg jól lehet élni, és magas az életszínvonal a világ sok országához képest, ám sok turista nem gondol bele, hogy ez alapvetően magas árakat von maga után. Mindenképp nézz utána, hogy milyen árakra számíthatsz, mielőtt kimész, mert magyar viszonylatban lehet, hogy számodra drágának minősülnek kint az áruk és szolgáltatások! Ez azonban egyáltalán ne szegje kedved, bárhova is mész, és bármit veszel igénybe, életed egyik legjobb kalandja lesz!

Kedvet kaptál az utazáshoz vagy már épp tervezted? Látogass el hozzánk és állítsd össze a teljes útiterved!

 

Forrás: traveller.com.au

süti beállítások módosítása