I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Általános infók Ausztráliáról

Mit lehet tudni Ausztráliáról? Azt, hogy messze van, fordítva vannak az évszakok és az utcán kenguruk ugrándoznak. Természetesen ez sem egészen így van, viszont vannak olyan információk és tudnivalók, amit nem árt eleve vagy előre tudni, mielőtt belemerülünk a természeti és kulturális kincsekbe vagy már indulásra készek vagyunk.

  • Államforma: államszövetség, amely 6 szövetségi államból áll 
  • Terület: 7 741 220 km²
  • Főváros: Canberra
  • Népesség: közel 23 millió lakos (2012-ben)
  • Valuta: ausztrál dollár
  • Nyelvek: angol és több regionális nyelv, mint pl. olasz, görög, kantoni, arab, mandarin, vietnám, stb.
  • Vallás: katolikus, anglikán, egyéb keresztény és egyéb más vallások

Vész esetén:

Hívd a 000 ingyenes telefonszámot és mondd be, milyen segítségre van szükséged: Police/Ambulance/Fire, majd mondd be, hogy milyen nyelven beszélsz, ha nem tudod elmondani a problémát angolul. A kezelő kapcsolni fogja a tolmácsot, ezért NE tedd le a telefont!

Magyar Nagykövetség, Ausztrália, Canberra

Cím: 17 Beale Crescent Deakin ACT 2600 Australia 
Telefonszám: (00 61) (2) 6282-3226, 6282-2555 
Fax: (00 61) (2) 6285-3012 
E-mail: mission.cbr@kum.hu 
Web: www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium 

Információs portál az újonnan érkezőknek:

http://australia.gov.au/

Vám és karantén:

Ezen az oldalakon lehet tájékozódni, hogy mi az ami bevihető/postázható Ausztráliába, milyen termékeket kell bejelenteni. Továbbá információt kaphat mi történik hamis nyilatkozattétel esetén, illetve ha elfelejtett bejelenteni valamit, valamint az elkobzott áruk sorsa felől is érdeklődhet.

Időjárás

Ausztrália időjárása egész évben mérsékeltnek mondható, azonban hatalmas kontinens révén az aktuális hőmérséklet területenként eltérő. Sokan elfelejtik, hogy mivel a déli féltekén van, ezért az évszakok épp fordítva alakulnak a nálunk megszokotthoz képest. Viszont az évszakok tulajdonságai sem egyeznek meg maradéktalanul azzal, ami Európában jellemzi őket, a nyugati országrészre például egész évben jellemző a jó idő, télen az átlaghőmérséklet 16°C körül van. Sydney környéke erre a legjobb példa, ahol a napsütéses napok száma egy évben meghaladja a 340-et. A déli országrész szintén meleg éghajlatú, de a téli időszakban a változás szélsőségesebb, éjszaka nem kizárt a 0°C-os hőmérséklet sem. Ettől délebbre viszont, Tasmania környékén jobban elhatárolható a négy évszak, inkább hasonlít az időjárás tagoltsága az itthonihoz. Az ország közepe táján szintén nagyok a szélsőségek évszakok szerint, a keleti területeken pedig a telek egy kicsit hidegebbek és esősebbek, de ezt leszámítva kellemes meleg idő jellemzi az egész évet.

Utazás országon belül

Jó, ha tudod, hogy hogyan közlekedj Ausztráliában a városok vagy látnivalók között, hogy fel tudj készülni az ország méretére. Ausztrália a világ 6. legnagyobb országa, így nem tudod majd olyan egyszerűen körbe utazni, mint más Európai országot. A repülés a leggyorsabb módja a városok közti utazásnak, és számos nemzetközi cég kínál a repülőjegyével együtt csökkentett árú, belföldi utazásokat is. A legismertebb légitársaságok a Quantas, JetStar és a Virgin Australia, ezeknek az oldalán szintén jó áron tudsz hozzájutni belföldi repülőjegyekhez. Ausztrália ugyanakkor híres a hosszú, jól karbantartott, élvezhető autós útjairól, ezért egy külön élmény lehet autót bérelni, és azzal átszelni a kontinenst. Így a saját tempódban fedezheted fel az országot, csak figyelj oda, hogy az út bal oldalán vezess! A kalandosabb kedvű utazók akár lakókocsit vagy terepjárót is bérelhetnek, Ausztráliában nagy hagyománya van a kempingezésnek, így tapasztaltabb utazók számára a közlekedés ezen fajtája egy kötetlen, ráérős, gondoktól mentes nyaralást biztosít. Ha ilyenre vágysz, keress minket, ebben tudunk neked segíteni!

Közigazgatási beosztás

Ausztrália az egyetlen kontinens, amit egy országként van kormányozva, ám megkönnyíti a kormányzást az, hogy a lakosság 80%-a a part mentén él. Az ország államfője II. Erzsébet királynő. Ausztrália két szárazföldi területre van osztva, az Ausztráliai Fővárosi Területre és az Északi Területre, és ezek mellett hat közigazgatási területre, Nyugat-Ausztráliára, Queenslandre, Új-Dél-Walesre, Victoriára, Dél-Ausztráliára és Tasmaniára. Ezek mellett igazgatja még a Tengeren túli területeket, melynek részei a kontinens melletti szigetcsoportok és az Ausztrál antarktiszi területek, amely az Antarktisz területének 42%-át teszi ki.    

Beutazás Ausztráliába

Nem ausztrál állampolgárként mindenképp vízumra lesz szükséged, hogy belépj az ország területére. Számos vízumtípus létezik, melyek különféle feltételekkel engedik az utazóknak az országon belüli tartózkodást. A magyar turistáknak két vízumtípus áll a rendelkezésükre, az eVisitor Visa (651) és a Visitor Visa (600). Az eVisitor Visa az átlagos turistavízum, amely turisztikai, rövid tanulmányi vagy üzleti célból engedélyez maximum 3 hónapnyi tartózkodást az országban. A vízum 12 hónapig érvényes, ez alatt az idő alatt többször is beléphetsz az országba, de nem meghosszabbítható, ha maradni szeretnél később. Ha három hónapnál több időt töltenél kint egyszerre, akkor a 600-as Visitor Visa-t kell igényelned, amely 3, 6 vagy 12 hónapos tartózkodást engedélyez, díjat kell fizetni érte, melyet a hivatal határoz meg, és több céllal lehet igénybe venni, például család látogatása, vagy üzleti cél, de tanulmányok csak 3 hónapig folytathatók, minden tovább tartó tanfolyamhoz már egyéb típusú vízumot kell igényelni. Bármilyen vízum intézésével kapcsolatban fordulj hozzánk bizalommal, mi feltérképezzük a lehetőségeid és megigényeljük neked!

 

Reméljük, a fenti információkkal gazdagodva már bátrabban és felkészültebben vágsz neki az ausztrál kalandjaidnak! Ha bármi további kérdésed merülne fel, keress minket nyugodtan!

 

 

süti beállítások módosítása