I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Mi kell ahhoz, hogy dolgozhass/letelepedhess kint Ausztráliában?

Ausztráliában "sima" munkavállalói vízum nem létezik, tehát nem lehet besétálni a nagykövetségre és igényelni egyet. Vagy tanulóvízummal lehet kimenni és akkor automatikus a munkavállalói engedély (persze feltételekkel) vagy meg kell felelni a bevándorlási előírásoknak és állandó/ideiglenes lakosi vízumot kap az ember vagy kell találni egy munkáltatót (esetleg rokont / ausztrál régiót), aki szponzorál.

Az elsődleges feltétel, hogy legyen egy jó szakmád és mellé tapasztalatod is benne. Ez mindennek az alapja. Akár pont alapú bevándorlásról van szó, akár szponzorációról, minden esetben a híres hírhedt hiányszakma listákhoz kell nyúlni először.

Kétféle lista létezik, az egyik az ún. SOL lista, amely a pont alapú bevándorláshoz szükséges, a CSOL listán pedig azon szakmák szerepelnek, amelyek szponzorálhatóak (munkáltatók vagy területek által). Ha a szakmád rajta van valamelyik listán, akkor meg lehet nézni a többi feltételt is. Ha nincs rajta, akkor el kell gondolkodni azon, hogy milyen opció van még (valószínűleg csak a tanulóvízum). A két fő listán kívül a területeknek/államoknak is van saját listája egyébként, szóval mindenképpen fontos, hogy először küldj egy önéletrajzot, amiben a fő infó szerepel, hogy megnézhessük!

Mi a helyzet a többi feltétellel?

Először is a szakmai tapasztalat. Hiába van rajta a szakmád bármelyik bevándorlási listán, ha nem tudsz szakmai tapasztalatot felmutatni benne, legalább 3 évet, igazolhatóan. Ha másban van tapasztalatod, akkor az ahhoz kapcsolódó szakmát kell megnézni, hogy rajta van-e a listák valamelyikén. Ha nincs meg a szükséges tapasztalatod, akkor sanszos, hogy nem lesz meg a szükséges pontszámod sem a bevándorláshoz.

Miután túljutottunk az egyik kritikus kérdésen, akkor előjön, hogy az angoltudás az, ami nagyon számít. Minimum középfok körül kell tudnod ahhoz, hogy egyáltalán esélyed legyen arra, hogy egy munkaváltató szóba álljon veled. Ha nem beszélsz angolul vagy nem a megfelelő szinten, akkor esélyed sem lesz munkát kapni. Tehát vagy még itthon kéne az angolodat legalább 7.0-ás szintre felhoznod (főleg ha a többi kritérium esetleg kicsit hiányos) vagy érdemes tanulóvízummal elindulni. Akkor nem csak az angolod fejlődik, de a tanulóvízumhoz kapcsolódó munkavállalói engedéllyel ausztrál tapasztalatot is szerezhetsz (akár a szakmádban is vagy ahhoz közelítőben), így közelebb kerülhetsz a letelepedéshez is. Ugyanez vonatkozik arra, ha van tapasztalatod, de nincs szakmád vagy van szakmád, de nincs tapasztalatod. Tanulóvízummal lehet dolgozni és az ausztrál végzettség vagy tapasztalat rengeteget számít a későbbiekben.

Az angolon kívül "jó korban" kell lenned, azaz 50 felett már sem pont alapú rendszerben, sem a 457-es szponzorációban nem lehet vízumhoz jutni, ideális esetben 25-45 éves kor között van a legnagyobb esélyed.

A fentieken túl még jónéhány dologra lehet pontokat kapni a pontrendszer alapján. Ilyen például a párod, ha ő is megfelel a feltételeknek vagy a már említett területi listák fontossága. Ha a szakmádat valamelyik szponzorálja, akkor is tudsz pontot gyűjteni és közelebb kerülhetsz a letelepedéshez is.

Azt fontos tudomásul venned, hogy vannak alapvető szabályok, amiket be kell tartani és amik mentén haladni kell, hogy sikeres legyen a vízumelbírálás. Ha szeretnél ezen az úton elindulni, akkor első lépésként küldj önéletrajzot, ami tartalmazza az eddigi tapasztalataidat, végzettségeidet, életkorodat és angol tudásodat. Enélkül sajnos nem tudunk elindulni és a végén csak egymást fogjuk idegesíteni azzal, hogy akár napokat levelezgetünk a semmiről, mert nem érted meg, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy segíthessünk. Ne sértődj meg, de nem érdekel milyen kedves és segítőkész vagy és bármit meg tudsz oldani és elvállalod a holdra szállást is. Téged sem fog érdekelni, hogy a kiskutyám simogatása miatt nem volt kedvem vagy időm neked visszaírni, hanem azt fogod elvárni, hogy teljes körűen tájékoztassalak a lehetőségeidről egy olyan dologban, amin a jövőd múlik, nem? Akkor kérlek te is biztosítsd számomra azt az alapvető dolgot, amiből ezt megtehetem.

Ahova küldheted: info@iloveaustralia.hu

 

 

süti beállítások módosítása