I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

12 lépés, ami hozzásegít az ausztrál munka megszerzéséhez

Ha Ausztráliába akarsz költözni, akkor a sarkalatos problémák egyike a "hogyan szerezzek munkát" témakört öleli fel. Rossz hírem van, a munka kevés eséllyel fog az öledbe hullani, sokkal sokkal nehezebb lesz nem csak az áhított, de bármilyen munkát megszerezni, mint a megszokott környezetedben, de azért már több millióan bizonyították, hogy nem lehetetlen. Így, ha megfontolod az alábbi lépéseket, akkor esélyes lehetsz az "egyik a millióból" státuszra :). Mindenképpen sok sikert!

  1. Az első és legfontosabb lépés, hogy legyen olyan vízumod, ami jogosulttá tesz munkavállalásra! Ilyen pl. a tanulóvízum, a 189-es vízum vagy mondjuk a "graduate visa". Ennél természetesen több van, csak kiemeltem néhányat.
  2. Amennyiben komoly és letelepedésre alkalmas munkát szeretnél találni (tehát mondjuk nem a "most érkeztem és a mosogatást is vállalom" szituáció van), akkor fontos, hogy mindenképpen legyen a meglévő végzettséged érvényes Ausztráliában. Ennek a szakmaelismerető bizottságoknál utána tudsz nézni, de kérdezhetsz is akár tőlünk!
  3. Fókuszálj az iparágra, amiben dolgozni szeretnél és derítsd ki, hogy mik a hiányszakmák azon a területen, hátha pont a tiéd. Lehetőleg, ha komolyan a letelepedés a célod, akkor ne cirkálj a különböző területek között, mert senki sem fogja érteni, hogy ma miért vagy hentes, holnap meg informatikus. Arról nem is beszélve, hogy ha majd bizonyítanod kell, egy épkézláb hosszúságú tapasztalatot sem fogsz tudni felmutatni. (Ha csak nem a hűtőpulton nyújtottál supportot egy időben..)
  4. Használd a keresőket! A legnépszerűbb a Seek, de a CareerOne vagy akár a Gumtree is a segítségedre lehet. Sok állást nem hirdetnek különböző portálokon, így nézd meg a helyi újságokat is! Átböngészheted a Job Guide-ot, illetve specifikált állásokat találsz frissdiplomásoknak, de a kormány által támogatott állásportált se hagyd ki!
  5. Ha frissdiplomás vagy, akkor mindenképpen keresd fel az áhított cégeket és jelentkezz frissdiplomás programjukra. A nagy többségnek van ilyen, szóval legyél csak bátor szépen!
  6. Ausztralizáld az önéletrajzod. Segítséget itt találsz, hogy legyen aussie a CV-d. És itt is találsz útmutatót ehhez. Meg itt. És itt. Plusz még ezer helyen. Keress!
  7. Próbálj meg erőt venni magadon és mindenhova írj szép motivációs levelet. Példák egyel feljebbi részeken!
  8. Rengeteg állást meg sem hirdetnek, milyen meglepő, de kapcsolat kell ahhoz, hogy megkapd. Így ne legyél rest, keresd meg, hogy dolgozik-e ismerősöd a cégnél, ahol szeretnél dolgozni és kérd meg, hogy segítsen legalább az önéletrajzodat beadni vagy ajánljon be konkrétan egy munkára. Az sem hátrány, ha szólsz az ismerőseidnek, hogy milyen állást keresel és szóljanak, ha tudnak valamit.
  9. Nincs ismerősöd közel s távol? Meg amúgy sem erősséged a "légyszi légyszi ajánlj be"? Nincs mese (se pánik), nyugodtan sétálj be az áhított céghez és kérd meg a bent lévőt, hogy legyen kedves odaadni az önéletrajzodat a HR-nek, hátha szükségük lesz rád! Ne aggódj, senki sem fog hülyének nézni, páran már megtették ezt és élnek. Az viszont fontos, hogy 2 nap múlva hívd fel őket, hogy célba ért-e az önéletrajzod (meg ha már telefonálsz, érdeklődj, hogy esetleg van-e rád való pozíció). Ha bátrabb vagy az átlagnál, akkor egyenesen kérdezd meg a recepciót, hogy te magad odaadhatod-e a HR-nek, mert akkor legalább tudod, hogy valóban odakerült.
  10. Elküldted, leadtad, leadták, mindenki tud rólad, szuper, de nincs visszajelzés. Hogy lesz? Úgy, hogy telefonálsz, e-mailt írsz vagy valamilyen módon kapcsolatba lépsz a céggel. Ahogy mondják, no worries, ez teljesen bevett szokás, lelkesnek fognak titulálni.
  11. Néhány vízum esetében a szituáció majdhogynem érthetetlen, de mondjuk egy szponzorvízumra való áhítozásnál (tehát még nincs érvényes ausztrál vízumod mondjuk, mert itthonról akarsz egyet szerezni) a probléma valós lehet: ha interjúra hívnak, próbálj meg Ausztráliában lenni. Sokan vannak, akik várnak ugyanarra az állásra és nagy többségük helyben is van, így nem biztos, hogy a munkáltatónak elég egy Skype interjú. Próbáld meg az interjúkat egy időre szervezni és úgy időzíteni az utazást is. Nyilván nem egyszerű csak úgy Ausztráliába repkedni, de elvégre oda készülsz, nem?
  12. Ha még nem állsz készen vagy nem áll módodban letelepedésre alkalmas állást szerezni, akkor is próbálj meg minél jobb ausztrál munkát kapni, mert az ausztrál munkatapasztalat a későbbiekben aranyat ér! (Főleg internship programok)
A fentiek nem kőbe vésett szavak, senki nem tudja garantálni, hogy ettől munkát kapsz, de ha egyelőre azt sem tudod, hogy kéne kinézzen az ausztrál önéletrajzod, akkor már előrébb vagy. Nem?

Mivel értesz egyet és mivel nem? Hogy sikerült neked már esetleg Ausztráliában munkát szerezni? Mi az, ami esetlegesen segített vagy határozott előny, esetleg hátrány volt? Oszd meg velünk kommentben!

borítókép

süti beállítások módosítása