I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Ausztrália ikonjai - Harbour Bridge
142639-34.jpgHarbour Bridge este Milsons Point-ból

Az ikonikus Harbour Bridge Sydney legfőbb kikötőjében található, közvetlenül az Operaház szomszédságában, az üzleti negyed és North Sydney összekötőjeként.

A new york-i Hell Gate híd által inspirált Harbour Bridge-t eredetileg 1912-ben tervezték, de az első világháború keresztülhúzta a megépítéséhez kötődő számításokat, így csak 9 évvel később kezdődött el az építkezés, amely szintén 9 évig tartott. A hidat a világ 2. legnagyobb acélhídjaként tartják számon a maga 134 méteres magasságával, 49 méteres szélességével és 1149 méteres hosszúságával.

Az építkezés egyébként nem volt problémamentes, 16 ember életébe került. Ezen túl állítólag további 3 ember is lezuhant a hídról a tartóoszlopokra, akinek eltűnését hetekig nem vették észre. Mire felfedezték, addigra annyira bonyolult lett volna a testeket a felszínre hozni, hogy inkább otthagyták és a maradványok a híd oszlopaiban maradtak.

sydney_harbour_bridge_view_from_milsons_point_7653426404.jpg

A hídon keresztül hatalmas forgalom bonyolódik minden nap, egyaránt közlekednek rajta autók és vonatok – 8 sávon összesen - és természetesen kerékpárral vagy gyalog is át lehet rajta menni, ami mindenképpen javasolt program is a hídról elénk táruló kikötői látvány miatt is.

A sétán kívül viszont van lehetőség egy kicsit közelebbről is megszemlélni a hidat. Népszerű program a híd megmászása, amely keretein belül, szigorúan biztosított körülmények között van lehetőség felmászni a híd tetejére (BridgeClimb) és onnan megcsodálni a Sydney Harbour-t. 

Emellett a híd délkeleti oszlopa pedig kilátóként is funkcionál egy elég megterhelő, 200 fokos lépcső megmászása után (Pylon Lookout), de mindenért kárpótol minket a kilátás és a híd történetét is jobban megismerhetjük.

133257-2.jpg

A híd karbantartása viszont egy soha véget nem érő folyamat. A felülete kb. 60 focipályát tesz ki, így állandóan van rajta valamilyen rekonstrukciós folyamat. A hidat eredetileg „csak” 100 évre tervezték, így kiemelten fontos a korszerűsítése is, figyelembe véve azt is, hogy naponta 160 000 ember halad át rajta. A helyiek a híd festését „majdnem-egy-éves-munka”-ként emlegetik, ugyanis, mire befejeződik a híd teljes festése, szinte lehet is újra kezdeni az elhasználódás miatt.

2007 óta az ausztrál nemzeti örökség listáján szerepel.

Ausztráliai útvonalterveinket itt találod, ha szeretnél inspirálódni addig, amíg újra nyugodtan utazhatsz Ausztráliába is :)

 

süti beállítások módosítása