I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Ausztrál vízumok

Az Ausztráliába utazók mindegyikének vízumra van szüksége függetlenül az utazási szándékától. Egyaránt vízumköteles az is, aki turistáskodni szeretne és az is, aki dolgozni vagy házasodni szeretne. Ausztráliában több, mint 30 különböző vízumcsoport van és több száz vízum, amelyből néha nehéz eldönteni, hogy melyik ausztrál vízum szükséges pontosan.

A vízumok külön kategóriába tartoznak aszerint, hogy látogatás-e a cél, vagy tanulmányokat szeretne-e folyatni különböző szinteken a kérvényező, esetleg családegyesítés a cél vagy képesítés alapú letelepedés.

Mindegyik vízumhoz külön feltételrendszer tartozik és az árszabása is mindegyiknek különbözik. A vízum beadását tekintve bizonyos vízumokat be lehet adni online az ausztrál Bevándorlási Hivatal oldalán vagy el lehet küldeni postán a lakóhelyünkhöz legközelebb eső Ausztrál Nagykövetségre is. Magyarországon már megszűnt az Ausztrál Nagykövetség, a vízumkérelmeket a bécsi Nagykövetségre kell küldeni.

A konkrét vízumokhoz ugyan változó papírhalmokat kell beadni, de minden esetben szükséges a jelentkezőtől érvényes útlevél, valamint az esetek nagy többségében anyagi fedezet, amely a jelentkező anyagi biztonságát hivatott bizonyítani ausztrál tartózkodása során.

Nézzük sorba a legnépszerűbb vízumokat

Turista vízum

Az ausztrál turista vízum arra szolgál, hogy ha hosszabb-rövidebb távon szeretnél Ausztráliában turistáskodni, akkor turista vízumot kell kérned. Két fajtája létezik magyar állampolgárok számára, az ingyenes eVisitor vízum, amely max 3 hónapos tartózkodást engedélyez vagy a sima Visitor vízum, amely maximum 12 hónapra kérhető, díjazás ellenében. A vízum kérvényezéséhez érvényes útlevél kell, bankszámla kivonat megfelelő anyagi háttérrel, valamint különböző bizonyítékok a hazatérésre, mint munkáltatói igazolás például. A sima eVisitor vízum általában néhány óra alatt megjön, de a hivatalos 21 napot is elérheti az elbírálás időszaka. A hosszabb távú Visitor vízumra pedig inkább a több napos, esetleg hetes elbírálás a jellemző.

Tanulóvízum

Tanulóvízumot akkor kell igényelned, ha tanulási szándékaid vannak Ausztráliában, mint például angol, szakmai (OKJ) vagy felsőfokú képzés. Ez alól kivételt képez, ha csupán max. 3 hónapos képzésre szeretnél menni, mert akkor elég a turista vízum is.

Tanulóvízumot célszerű kérni akkor is, ha valójában letelepedési szándékaid vannak, de egyelőre nem felelsz meg az előírásoknak (nem beszélsz angolul, nincs még elég tapasztalatod az adott szakmában) vagy pedig kifejezetten szponzort szeretnél találni a szakmádban, ami által letelepedhetnél, esetleg gyorsan ki akarsz jutni és csak kintről akarsz letelepedést intézni.

A tanulóvízumot kétféleképpen lehet igényelni, online vagy a bécsi nagykövetségen keresztül, attól függően, hogy milyen tanulmányokat szeretnél folytatni: angol és szakmai képzés = bécsi nagykövetség; felsőfokú képzés=online jelentkezés.

A vízumjelentkezéshez is számtalan dokumentum kell, mint útlevél, fénykép, fedezeti összeg, igazolások a magyarországi kötődésedről, stb., személyes adatok. A két elbírálás között egyértelműen az online az egyszerűbb és kevésbé körülményes folyamat, bár kétségkívül mélyebben kell belenyúlni a zsebbe, ha felsőoktatásra szánja el magát az ember. Letelepedés miatt egyértelműen jobb lépés, de az már egy másik poszt témája.

A tanulóvízum mellé jár kétheti 40 órás munkavállalói engedély is, tehát, ha minimálisan is, de fent tudod tartani magad ausztrál tanulmányaid alatt.

Munkavállalói vízum

Sima munkavállalói vízum nem létezik Ausztráliába, képesítés alapján lehet olyan vízumot szerezni, amellyel teljes munkaidőben dolgozni lehet, de ezek már félig vagy egészen bevándorlói vízumok. Két típusa van, vagy munkáltatói szponzoráció útján vagy pedig a hivatalos pontrendszer alapján van lehetőség ilyen vízumot szerezni. Mindkettő feltétele, hogy megfelelő szakmai végzettséggel és tapasztalattal rendelkezz, beszélj angolul és megfelelő életkorú legyél. A megfelelő szakmai végzettség hiányszakma listákon alapul, ezeken a listákon kell legyen a végzettséged és tapasztalatod ahhoz, hogy ilyen ausztrál vízumért indulhass. Mindkét típusnak megvan a saját feltételrendszere és előírása, így egy ilyen vízum megszerzése költséges és időigényes folyamat, cserébe lehetőséget kapsz, hogy egy sokkal élhetőbb országban kezdj teljesen új életet.

Családegyesítő vízum

A családegyesítő vízumok lényege, hogy él egy rokon (vagy leendő rokon férj/feleség révén) Ausztráliában, aki szponzorálja a kiköltözésedet. Ennek a vízumnak a része a partnervízum, amely a házaspárok vagy leendő párok nem ausztrál tagjának biztosítja a letelepedés lehetőségét a férj/feleség révén. Másik lehetőség, ha ausztrál lakosok gyermeke/gyermekei szeretnének Ausztráliába költözni és a szülő/k szponzorálják a folyamatot. Illetve még idetartozik ennek fordítottja, amikor a gyermek él Ausztráliában, mint ausztrál állampolgár vagy állandó lakos és a szülők letelepedését szponzorálj meg.

 

Ezek a vízumok csak cseppnyi kiemelés a rengeteg ausztrál vízumok közül és természetesen csak rövidített kivonata a tudnivalóknak. Bármilyen egyéb elképzelés, mint befektetés, cégalapítás vagy speciális igényekre általában lehet találni megfelelő vízumot, aminek kapcsán jelentkezzetek nyugodtan!

Kérdésed van? ÍRJ!

süti beállítások módosítása