I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Ausztráliába készülsz? Ezeket nem árt tudnod!

133257-2.jpg

Egy új országban új életet kezdeni mindig hatalmas lépés, tele buktatókkal és veszélyekkel. De ha éppen csak utazni készülsz, hasznos tanácsokat kaphatsz azoktól, akik már jártak a te cipődben, és megosztják veled a tapasztalataikat. Ezért adunk neked pár tippet, amiről úgy gondoljuk, mi is örültünk volna nekik az utunk előtt. Készülj fel az ausztrál utadra a mi segítségünkkel.

Az első és legfontosabb: a VÍZUM

Nem ausztrál állampolgárként mindenképp vízumra lesz szükséged, hogy belépj az ország területére. Számos vízumtípus létezik, melyek különféle feltételekkel engedik az utazóknak az országon belüli tartózkodást. A magyar turistáknak két vízumtípus áll a rendelkezésükre, az eVisitor Visa (651) és a Visitor Visa (600). Az eVisitor Visa az átlagos turistavízum, amely turisztikai, rövid tanulmányi vagy üzleti célból engedélyez maximum 3 hónapnyi tartózkodást az országban. A vízum 12 hónapig érvényes, ez alatt az idő alatt többször is beléphetsz az országba, de nem meghosszabbítható, ha maradni szeretnél később. Ha három hónapnál több időt töltenél kint egyszerre, akkor a 600-as Visitor Visa-t kell igényelned, amely 3, 6 vagy 12 hónapos tartózkodást engedélyez, díjat kell fizetni érte, melyet a hivatal határoz meg, és több céllal lehet igénybe venni, például család látogatása, vagy üzleti cél, de tanulmányok csak 3 hónapig folytathatók, minden tovább tartó tanfolyamhoz már egyéb típusú vízumot kell igényelni. 

A legfontosabb információ ezzel kapcsolatban, hogy még a repülőjegy vásárlás előtt célszerű a vízumot intézni! Sajnos az utazási irodák nem tájékoztatják az utasokat, hogy Ausztrália vízumköteles ország és nem is törvényszerű, hogy mindenki kap vízumot, a jóváhagyási időről pedig már ne is beszéljünk! Nem egyszer hívtak már sírva, hogy másnap indul a gépük és nekik nem szólt senki a vízumról, sőt a reptérről is kaptunk már telefont. Senkinek nem kívánom az érzést és sajnos volt, aki több százezer forintot veszített a jegy miatt, mert nem kapta meg azonnal a vízumot. Tehát: legyen vízum a jegy előtt!

A vízum ügyintézési ideje pár perctől kezdve akár 3 hét is lehet. Soha nem lehet előre tudni, hogy kinek mennyi idő alatt jön meg a vízum, sajnos el kell felejteni, hogy a hivatal oldalán 1 nap van. Több, mint 700 turista vízumkérelemmel a hátam mögött biztosan állítom, hogy időben kell elkezdeni az ügyintézést, maximum hamar fogunk a vízumnak örülni.

Milyen nyelven beszélnek Ausztráliában?

Ausztrália hivatalos nyelve az angol. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy Ausztrália egy multikulturális nemzet, jelentős számú bevándorlóval. Készülj fel rá, hogy nem mindenki angolul fog hozzád szólni, és rengeteg féle nyelvvel találkozhatsz az ausztrál nagy- vagy éppen kisvárosokban.

Milyen pénzt használnak Ausztráliában?

Ausztrália pénzneme az Ausztrál Dollár (AUD), aminek 5, 10, 20, 50 és 100 dolláros bankjegyei vannak. Az érmék 5, 10, 20 és 50 centesekre, valamint egy- és kétdolláros címletekbe sorolhatók.

ÁFA

Ausztráliában a GST (Áruk és Szolgáltatások Adói) 10 százalék. Lehetőség van, hogy visszaigényeld ezt az adót, amit az Ausztráliában vásárolt javakra fizettél, amennyiben a vásárlás elérte, vagy meghaladta a 300 ausztrál dollárt, és amennyiben a tranzakció maximum 60 nappal Ausztrália elhagyása előtt történt. A Tourist Refund Scheme nevű adóvisszaigénylési formák a nemzetközi repülőtereken érhetők el, az induló járatok várójában. További információért keresd fel az ausztrál kormány információs oldalát a Tourist Refund Scheme rendszerrel kapcsolatban.

Tippek a borravaló terén

A hotelek és éttermek nem adják hozzá a számlához a kiszolgálás díját, a borravaló tehát mindig a te személyes döntéseden múlik. A nívósabb éttermekben azonban általánosságban elmondható, hogy a számla 10%-át szokták borravalóként adni.

Mi az alkoholfogyasztás korhatára Ausztráliában?

Az Ausztrália egész területén érvényben levő, alkoholfogyasztást engedélyező korhatár 18 év. Amennyiben alkoholt szeretnél vásárolni, igazolnod kell majd az életkorod, melyre használhatod az útleveled vagy a jogosítványod.

Szokás-e alkudozni Ausztráliában?

Általánosságban elmondható, hogy Ausztráliában nem megszokott az árakkal való alkudozás.

Mi a sürgősségi hívószám?

A szám, amin a rendőrséget, a tűzoltókat és a mentőket is el lehet érni, a 000.

Biztonságos-e úszni az ausztrál vizekben?

Ausztrália közkedvelt strandjain rendszerint önkéntes vízimentők őrjáratoznak októbertől áprilisig, valamint az úszásra legalkalmasabb részeket piros és sárga zászlók jelzik. Hogy további információhoz és biztonsági óvintézkedésekhez juss a medúzákról, krokodilokról és egyéb veszélyes tengeri állatokról, látogasd meg a Queensland-i kormány weboldalát.

Milyen elektromos csatlakozót használj?

Ha Ausztráliába utazol, szükséged lesz adapterre, mivel kint az 1-es típusú ausztrál, három érintkezővel rendelkező csatlakozót használják. A csatlakozó két érintkezője ferdített, és egy V alakot formál, erről egyszerű felismerni. Az ausztráloknál az elektromos áram 220-240 volt, AC 50Hz.

Mi Ausztrália nemzetközi hívószáma?

Ha Ausztráliába telefonálnál, a 61-es hívókóddal tudsz oda telefonálni. Ezen kívül minden körzetnek külön területi kódja van, amik a következők:

  • A középső keleti terület körzetszáma a 02-es, ebbe tartozik bele Új-Dél-Wales és az Ausztráliai Fővárosi Terület
  • A délkeleti terület, Victoria állam és Tasmania sziget körzetszáma a 03
  • A mobilszámok Ausztrália-szerte a 04-es kóddal hívhatók
  • Az északkeleti régió, azaz Queensland tartomány a 07-es körzetszámmal érhető el
  • A középső és nyugati részek, azaz Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália és az Északi Terület hívószáma a 08.

Ha külföldről telefonálunk, ki kell hagyni a 0-t a körzetszám vagy a mobilszám elől. Az Ausztráliából kimenő nemzetközi hívások kódja 0011. Ha Ausztrálián belül több helyre is elutazol, akkor figyelembe kell venned, hogy, bár az ország teljes területén van hálózati lefedettség, egyes kevésbé lakott területeken a hálózati lefedettség limitált. Ha internetező pontot keresel, a szálláshelyeken, kávézókban vagy könyvtárakban az internet széles körben elérhető és általában ingyenes.

Hogyan küldhetsz levelet Ausztráliából?

Az ausztráliai posták általánosságban 9 órától délután 5-ig tartanak nyitva, bár előfordul, hogy a nagyvárosokban szombat délelőtt is nyitva tartanak a posták. Azoknak, akik úton vannak, lehetőségük van az ország bármely postáján összegyűjteni a leveleiket, csomagjaikat.

Szolgáltatások speciális igényűeknek

Amennyiben bármilyen nemű rokkantsággal, vagy fogyatékossággal élve szeretnéd felfedezni Ausztráliát, rengeteg különleges bánásmódban szakosodott szolgáltató áll a rendelkezésedre az igényeidnek megfelelően. Bár az előzetes felkészülés elengedhetetlen, így érdemes megvitatni az utazásközvetítőddel a speciális igényeid, hogy annak megfelelő megoldásokat vehess igénybe utad során.

Hol tudsz pénzt váltani?

A valuta adás-vételét lebonyolíthatod bankokban, hotelekben és nemzetközi repülőtereken. Az ausztrál bankok hasonló szolgáltatást nyújtanak, mint az itthoniak, és a pénzfelvevő pontok (ATM-ek) is elterjedtek országszerte, habár ha gyérebbek lakott területre téved az utazó, akkor könnyen azt tapasztalhatja, hogy a szolgáltatások köre csökken. A POS termiálok, melyek segítségével a bankkártyás fizetés lebonyolítható is szinte minden boltban fellelhető, bár érdemes odafigyelned a tranzakciók díjra, főleg, ha az itthoni bankkártyáddal fizetsz.

Mik Ausztrália vezető bankjai?

A négy legnagyobb bank az országban a NAB (National Australia Bank), az ANZ (Australia New Zealand Bank), a Commonwealth Bank of Australia és a Westpac Banking Corporation. Sok kisebb bank is létezik persze, például az ING Direct, az AMP Banking és a HSBC Australia. A bankokba általában 9.30-tól délután 4-ig mehetsz ügyet intézni hétfőtől csütörtökig, és pénteken délután ötig. Nagyobb városokban nem szokatlan, hogy néhány bank szombat reggel is fogad ügyfeleket délután 1-ig.

Hogy küldhetsz vagy fogadhatsz pénzt Ausztráliából?

Számos olyan szituáció adódhat, hogy vagy utalnál haza pénzt, például egy elmaradt telefonszámlát kell befizetned, vagy neked utalnának, ha esetleg pénzügyi gondokba ütközöl utad során. Választhatod többek között az online pénzküldést, a bankon keresztül történő utalást, vagy egyéb nemzetközi, távirati szolgáltatásokon alapuló végek igénybevételét, pl. Western Union. Ügyelj rá, hogy mielőtt külföldre utazol, mindig több módon tudj hozzáférni a pénzedhez!

Hitelkártyák, csekkek

Ausztráliában általában elfogadják a legtöbb féle kártyát, mint például az American Express, Bankcard, Diners Club, MasterCard, Visa, UnionPay, JCB, stb. A Visa és a MasterCard kártyák mindenhol elfogadottak, ám az American Express és a Diners Club általában a nagyobb turistaközpontoknál, áruházláncoknál elismert. Így tehát, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket, inkább több kártyát, és elengedő készpénzt mindig tarts magadnál!

Ausztráliában lehetőséged van kimondottan utazóknak, turistáknak való csekket vásárolni, melyek a készpénzt helyettesítik, és meghatározott összeg van rájuk írva. Nem mindenhol fogadják őket, és manapság egyre kevésbé népszerűek. Ha mégis ilyen csekkel szeretnél fizetni, érdemes olyan csekket venni, ahol az összes ausztrál dollárban van feltüntetve, hiszen a kisebb boltokban, szálláshelyeken nem tudják átváltani a más valutában kiállított csekkeket.

Mennyi pénzt vihetsz be Ausztráliába?

Arra, hogy mennyi pénzzel lépheted át az ország határát, nincs meghatározott limit, de ha több készpénzt szeretnél bevinni, mint 10.000 ausztrál dollár, vagy ennek az összegnek megfelelő pénz külföldi valutában, akkor azt jelentened kell a reptéren, mikor odaérsz.

Milyen időjárásra számíts?

Ausztrália időjárása egész évben mérsékeltnek mondható, azonban hatalmas kontinens révén az aktuális hőmérséklet területenként eltérő. Sokan elfelejtik, hogy mivel a déli féltekén van, ezért az évszakok épp fordítva alakulnak a nálunk megszokotthoz képest. Viszont az évszakok tulajdonságai sem egyeznek meg maradéktalanul azzal, ami Európában jellemzi őket, a nyugati országrészre például egész évben jellemző a jó idő, télen az átlaghőmérséklet 16°C körül van. Sydney környéke erre a legjobb példa, ahol a napsütéses napok száma egy évben meghaladja a 340-et. A déli országrész szintén meleg éghajlatú, de a téli időszakban a változás szélsőségesebb, éjszaka nem kizárt a 0°C-os hőmérséklet sem. Ettől délebbre viszont, Tasmania környékén jobban elhatárolható a négy évszak, inkább hasonlít az időjárás tagoltsága az itthonihoz. Az ország közepe táján szintén nagyok a szélsőségek évszakok szerint, a keleti területeken pedig a telek egy kicsit hidegebbek és esősebbek, de ezt leszámítva kellemes meleg idő jellemzi az egész évet.

Hogyan utazz az országon belül?

Jó, ha tudod, hogy hogyan közlekedj Ausztráliában a városok vagy látnivalók között, hogy fel tudj készülni az ország méretére. Ausztrália a világ 6. legnagyobb országa, így nem tudod majd olyan egyszerűen körbe utazni, mint más Európai országot. A repülés a leggyorsabb módja a városok közti utazásnak, és számos nemzetközi cég kínál a repülőjegyével együtt csökkentett árú, belföldi utazásokat is. A legismertebb légitársaságok a Quantas és a Virgin Australia, ezeknek az oldalán szintén jó áron tudsz hozzájutni belföldi repülőjegyekhez. Ausztrália ugyanakkor híres a hosszú, jól karbantartott, élvezhető autós útjairól, ezért egy külön élmény lehet autót bérelni, és azzal átszelni a kontinenst. Így a saját tempódban fedezheted fel az országot, csak figyelj oda, hogy az út bal oldalán vezess! A kalandosabb kedvű utazók akár lakókocsit vagy terepjárót is bérelhetnek, Ausztráliában nagy hagyománya van a kempingezésnek, így tapasztaltabb utazók számára a közlekedés ezen fajtája egy kötetlen, ráérős, gondoktól mentes nyaralást biztosít.

Milyen Ausztrália közigazgatási beosztása?

Ausztrália az egyetlen kontinens, amit egy országként van kormányozva, ám megkönnyíti a kormányzást az, hogy a lakosság 80%-a a part mentén él. Az ország államfője II. Erzsébet királynő. Ausztrália két szárazföldi területre van osztva, az Ausztráliai Fővárosi Területre és az Északi Területre, és ezen belül hat közigazgatási területre, Nyugat-Ausztráliára, Queenslandre, Új-Dél-Walesre, Victoriára, Dél-Ausztráliára és Tasmaniára. Ezek mellett igazgatja még a Tengeren túli területeket, melynek részei a kontinens melletti szigetcsoportok és az Ausztrál antarktiszi területek, amely az Antarktisz területének 42%-át teszi ki.

Reméljük, a fenti információkkal gazdagodva már bátrabban és felkészültebben vágsz neki az ausztrál kalandjaidnak! De ha bármi további kérdésed merülne fel, keress minket nyugodtan!

 

 

süti beállítások módosítása