I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

9 titok Sydney-ről, amit csak a helyiek tudhatnak

144162-2.jpg

Sajnos az utóbbi időben Ausztrália csak a tüzek és a megszámlálhatatlan károk miatt került a középpontba. Két nappal ezelőtt végre elkezdett esni, de ez még korántsem jelenti, hogy vége ennek a tragédiának és újra vissza lehet térni Ausztrália˘gyönyörűségeinek a csodálatához.

Ettől függetlenül az élet nem áll meg és most is számtalan jelentkező van, aki Ausztráliába utazik a közeljövőben turisztikai vagy akár tanulmányi, letelepedési céllal, így a jelenlegi állapotok segítése mellett nem felejthetjük el, mennyi mindent tartogat még számunkra az ország.

Ennek kapcsán visszakanyarodtam az én személyes kedvenc városomhoz, Sydney-hez és hoztam 9 olyan tudnivalót a városról, amit nem feltétlenül tudsz meg azonnal a weboldalakról, amikor az utazásodra készülsz.

Mik lennének ezek?

1. érdekesség: Sydney-i Operaház
A lenti kép nem egy koszos, csempézett padló, hanem a Sydney-i Operaház teteje egészen közeli szögből. A tető le van csempézve, ami meglepő módon egyáltalán nem fehér színű. Vagyis az első titok, amire fény derült, hogy az Operaház nem fehér, pedig nagyon sokan ebben a hitben vannak, mert rápillantanak és soha nem nézik részleteiben.
Fehér, bézs és fekete szín keveréke, amelyet a fehér és bézs csempe mintája alkot, amelyet kiegyenlít a keresztező fekete vonalak, amelyek körülveszik őket. Messziről ezek a színek keverednek egymással és egyetlen szín látszatát keltik, amit az emberek gyakran összekevernek a fehér színnel. De ha azokra a helyekre fókuszálsz, ahol a nap éri a tetőt, látni fogsz egy csipetnyi arany csillámlást mindezen a fehéren és könnyen megértheted miért ezt a színmintát választották. Ha az egész tetőt fehér színűre festették volna, a végeredmény túlzó lett volna, mint az a hatás, amikor valaki egy vakító fehér Orbit rágógumit rak a foga helyére. Párosítva a beige színnel, azonban a tetőn létrejön egy irrizáló hatás, csillogónak és fénylőnek tűnik, úgy mint egy sárkánytojás.

operahaz.jpg

operahaz2.jpg
2. érdekesség: Egy különleges virág, amit pókvirágnak is neveznek
A pókvirág egy meglehetősen egyedi, de elbűvölő virág Ausztráliában. Számos beceneve van, de szerintem leginkább egy boldog kis hernyóhoz hasonlít. Édes nektárjuk nagyon vonzó a madaraknak. Szóval ha Ausztráliába látogatsz figyeld meg ezt a szépséges növényt, talán még az út menti füves területeken is megpillanthatod. Vagy, ha biztosra akarsz menni, menj el a Botanikus Kertbe, amely Sydney egyik leglátogatottabb látványossága, egy 74 hektáros kert, ami a Sydney-i Operaház mellett helyezkedik el. A belépés pedig teljesen ingyenes.

pokvirag.jpg

3. érdekesség: A 20 dolláros bankjegyet homárnak nevezik a színe miatt
Ausztráliában minden egyes bankjegynek különböznek a színei, amelyek megegyeznek azok számértékével és a legtöbb a színes megjelenéséből kapta a becenevét. Például a homár az a 20 dolláros és piros színű vagy az ananász, ami az 50 dolláros és sárga színű. Ezek a bankjegyek műanyagból vannak, nem papírból így, ha megázik egy viharban, vagy koszos lesz, vagy ha véletlenül kidobnád a szennyesbe és utána kimosod a ruhákkal, akkor sem történik semmi baj.

penz.jpg


4. érdekesség: Vasárnaponként korlátlanul használhatod a tömegközlekedést
Ez az én és az ügyfeleim kedvenc része :). Ha városnézéssel szeretnéd tölteni a napod, válaszd erre az alkalomra a vasárnapot. Ha van Opal kártyád (miért ne lenne? :)), amit bárki beszerezhet, akkor a viteldíjak maximális ára 2,8 ausztrál dollár egész vasárnap. Ez azt jelenti, hogy korlátlanul utazhatsz vonattal bárhova Sydney-ben és a környező területeken csupán 2,8 dollárért.

Hétköznap egy egyirányú utazás bárhova 4-10 dollár között van. Plusz a hazaút is ugyanennyibe kerül és ha ezek után még máshova is szeretnél menni az még többe kerül. Habár manapság is van felső határérték, 16,10 dollár, de ezt nagyon távol áll a vasárnapi 2,8 dollártól. Ha van lehetőséged hétvégére tenni a városnézést, akkor ezt miért ne tehetnéd meg vasárnap. Sőt nemcsak vonattal, hanem komppal és busszal is utazhatsz korlátlanul, ezzel a kártyával. Ezért azt javaslom szerezz be egyet :)

6.jpg


5. érdekesség:. A szavak jelentése ugyanaz, de máshogy van leírva
Sok olyan szó van, ami az amerikaiaknál csupán egy “o” betűt tartalmaz, de az ausztrálok az “o” betűt
kombinálják egy “u” betűvel. Például a kikötő nem harbor, hanem harbour. Vagy a color, náluk colour.
Illetve más tipikus eltérések, amelyeket az államokban az “er” végződés ad. Az ausztráloknál centres,
theatres, metres, litres. Az államokban centers, theaters, meters, liters.


6. érdekesség. Ingyenesen letölthető sétaútvonalak
A várost számtalan módon be lehet járni és meg lehet ismerni, ehhez nagyon különleges lehetőséget kínál a város vezetősége az ingyenesen letölhető sétaútvonalakkal. Ezeken keresztül számos, inkább történelmi helyszín járható be és ismerhető meg, felfedezve Sydney olyan történeteit, amelyek nem feltétlenül szerepelnek az átlagos útikönyvekben. A letölthető pdf-ek itt elérhetőek.


7. érdekesség: A Hyde Park végén található Obelisk humoros beceneve: Thornton illatos palackja
A legrégebbi park Ausztráliában a Hyde Park. Csak néhány háztömbnyire van a Pitt Street bevásárlóközponttól. A park nyugati oldalán helyezkedik el egy 22 méteres Obelisk, amelyet egyiptomi látványosságok díszítenek. Az 1857-ben épült emlékmű eredetileg szennyvízcsatornaként működött, hogy a káros gázok alulról távozhassanak. Habár ma már nem szolgál erre a célra, a beceneve megmaradt.

hyde_park_obelisk.jpg


8. érdekesség: The Sydney Harbour Bridge - A sydney-i kikötő híd
A sydney-i kikötő híd nagyon nagy karbantartást igényel, hogy állandóan tip-top állapotban legyen, ezért egy szóvicc is van az ausztrálok között, hogy a munkások a végtelenségig festik a hidat elejétől a végéig újra és újra. A szerkezet 485 000 négyzetméter, ami 60 futballpályának felel meg, aminek a nagy része acélból van és emiatt folyamatosan újra kell festeni, hogy friss és rozsdamentes legyen. Ez egy véget nem érő munka, ami a kormánynak 15 millió dollárba kerül évente és mindez csak a rutin karbantartást jelenti. A híd történetének hamarosan egy teljes bejegyzést fogunk szentelni!

142639-34.jpg


9. érdekesség: Sydney-ben nem darált hús a darált hús
Nos, technikailag mégis az, de nem is. Tudom, tudom: mi vaaaan? Szóval van, csak nem a hagyományos szótári alakban, hanem más néven. Tehát ha helyiként akarsz vásárolni, akkor vedd át a szlenget és mondd azt, hogy "mince" a "ground" helyett. Így már valóban azt fogsz kapni, amit szeretnél.

Reméljük sikerült néhány új infót adnunk a várossal kapcsolatban és lenne kedved magad megtapasztalni ezeket az érdekességeket. Ha pedig utazást terveznél pont ide vagy a környékre, nézd meg útiterveinket, ha még inspirációra van szükséged :). 

süti beállítások módosítása