I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Ausztrália, a méz nagyhatalom - avagy a folyékony arany kaland

635169-2.jpg

A méz szerelmesei Ausztráliát a világ legjobb méztermelői közé sorolják, miközben egyes mézfajták a gyógyászati területen is kiemelt figyelmet kaptak. A folyékony arany népszerű szuvenír, hiszen amilyen változatos a táj, olyan változatos a mézkínálatuk is.Lássunk néhány különlegességet, amivel Ausztráliában találkozhatsz:

Tazmánia erdőiben az örökzöld bőrfa virágából készül az erőteljesen sárga, krémes méz, melynek íze egzotikus édességre emlékeztethet.

Egy másik különlegesség a Karri eukaliptusz virágából készült méz. Vagy a „River Red Gum” eukaliptusz fa méze, ami közel 35 méter magasra nő, minden 2. évben virágzik. A „Blue Gum” másik méltán híres eukaliptusz fa Ausztráliában., ami a 20. században elterjedt Indiában és Dél Afrikában is, így ha ebből készült mézet Európában szeretnénk vásárolni, mindenképp ellenőrizzük a származását.

Bush Mallee méz, dél-ausztráliai Murray régióból származó, intenzív ízű méz

Különlegesség az ún. orvosi vagy aktív méz, 1999 óta Ausztráliában a hivatalos gyógyszerlistán megtalálható. A teafa (Leptospremum) mézéből kifejlesztett mézet sebkezelés során alkalmazzák, ami még az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumtörzsekkel szemben is kifejti hatását. A manuka mézről pedig biztosan hallottál már, ami egyre nagyobb teret hódít Európában is.

653905-34.jpg

Hol vásárolhatunk mézet Ausztráliában?

Bioboltokban, vagy akár online is rendelhetünk. De ellátogathatunk akár egy piacra is vagy egy családi méhészetbe, pl. Capalaba-ba az AB’s méheszetbe, vagy Nyugat Ausztráliában a Swan völgyben a The House of Honey-ban, ahol találkozhatunk a Jarrah mézzel, ami csak a Nyugat Ausztráliában őshonos Jarraha fa virágainak méze (Eucalyptus marginata). Vagy látogass el Sydney-hez közel egy farmra, pl. ide.

Ha ételekben szeretnéd megkóstolni a különleges ausztrál mézeket, erre is van lehetőséged:

Városnézés előtt térj be egy pékségbe és egyél reggelire egy Australian Honey & Sea Salt cruller-re, pl. ide, ami eredeti helyi mézzel készült. Vagy dobd fel a napod egy igazi mézes sütivel a The Honey Cake üzleteiben: https://thehoneycake.com.au/pages/visit-our-stores

Ha pedig csak az lenne hátra, hogy tervezz egy utat Ausztráliába, akkor nézz körül a programjavaslatok között!

süti beállítások módosítása