I LOVE AUSTRALIA

Kalandozz Ausztráliában!

Happy Australia Day :)

631596-19.jpg

 

Ha Ausztráliába készültök, Január 26.-át jól jegyezzétek meg. Ezen a napon ünneplik az Aussiek az Australia Day-t. Szóval sörözésre és barbecue-ra fel!

Mi az ünneplés apropója?

1788-ban ezen a napon érkezett és telepedett le az első angol flotta Port Jacksonba (mai Sydney része). Az első flotta érkezésével megalapították New South Wales gyarmatát.

1818-ban, a gyarmat alapításának 30. évfordulóján NSW kormánya az összes kormánynak dolgozó embernek szabadnapot adott és bállal ünnepeltek. Az elkövetkező években, a bankok, illetve különböző szervezetek dolgozói is szabadnapot kaptak Január 26.-ra.

Kezdetben csak New South Walesben ünnepeltek ezen a napon és akkoriban még, „Az első partraszállás-,” valamint az „Alapítás napjának” hívták. 1838-ban, 50 évvel az első flotta megérkezése után, „Az alapítás napját” nemzeti ünneppé nyilvánították New South Walesben.

1935-re, Január 26.-át már mindenhol Australia Daynek hívták, kivéve New South Walest, ahol még mindig az Évforduló Napjának nevezték. 1946. Január 26.-a óta, minden államban Australia Daynek hívják és 1994. óta egész Ausztráliában nemzeti ünnepnek számít.

Mivel ezen a napon a gyarmatosítást ünneplik, ezért az Ausztrál bennszülöttek (Aboriginals), úgy érezték, hogy Őket kizárják az ünneplésből. Manapság egyre több erőt fektetnek abba, hogy az ünneplésben minden Ausztrál állampolgár részt vegyen. Ezt bizonyítja az is, hogy 2013-as Australia Day ünneplés keretein belül az Ausztrál és a Bennszülöttek zászlóját egyszerre húzták fel Sydney kikötőjében a történelem során először.

Hogyan Ünnepelnek az Aussiek?

Mivel ez egy Nemzeti Ünnep országszerte, így az Iskolák, Bankok és Posták ezen a napon zárva tartanak. Néhány helyen a tömegközlekedés is le áll vagy csak korlátozott időben működik. A boltok általában nyitva tartanak, de módosított nyitva tartási idővel. Sok helyen az utak is le vannak zárva a rendezvények miatt.

A legtöbb ember szabadnapos Január 26.-án és ilyenkor mindenki a szabadban szervez programokat. Lehet ez barbecuezás otthon vagy a strandokon, szabadtéri koncert látogatása, vagy akár sporteseményen való részvétel.

A fiatalok körében elterjedt, hogy ilyenkor a Triple J rádió „Hottest 100” visszaszámlálását hallgatják barbecuezás és sörözgetés közben.

Ahány város, annyi féle ünneplési szokás. Sydneyben például hajó futamokat rendeznek, Adelaideben pedig felvonulással, koncertekkel és tűzijátékkal teremtenek tökéletes hangulatot az ünnepléshez.

Ezen a napon tartják az Ausztrál Állampolgársági rendezvényeket is. Ezek a rendezvények, azokat a bevándorlókat köszöntik, akik nemrégiben kapták meg Ausztrál Állampolgárságukat.

 

süti beállítások módosítása